Overslaan en naar de inhoud gaan

´Marktaandeel Windows blijft beperkt tot 30 procent´

Het afbrokkelen van de hegemonie van Microsoft in besturingssystemen heeft alles te maken met de steeds grotere rol van mobiele apparatuur, aldus Forrester Research. De pc heeft niet meer die centrale rol die hij ooit had. Na de opkomst van de smartphone rukt nu de tabletcomputer op. Gebruikers hebben daardoor de beschikking over 3 soorten ‘personal devices’ en op 2 daarvan geeft Microsoft Windows niet de toon aan.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

In een nieuw rapport schrijft Forrester-analist Frank Gillett dat Microsoft in 2016 nog steeds 90 procent van de besturingssystemen op de pc-markt zal leveren. Het bedrijf verovert de komende 4 jaar zelfs een plekje op de tabletmarkt, maar met 27 procent marktaandeel nog geen dominante positie.

Zelfs 14 procent lijkt aan hoge kant bij smartphones

Wat smartphones betreft moet Microsoft ook de komende jaren genoegen nemen met de 3e plaats na Android en iOS van Apple. Forrester gaat voor Windows Phone uit van een marktaandeel van 14 procent in 2016. En zelfs dat laatste, bescheiden cijfer is volgens de sceptici binnen het onderzoeksbureau nog aan de hoge kant. Dit ondanks Microsofts pogingen om de sofwareplatforms voor pc’s, tablets en smartphones op één lijn te brengen, onder meer door een gemeenschappelijke gebruikersinterface.

Na trage start komt verkoop Windows 8 in 2014 goed op gang

In een blog naar aanleiding van het rapport ‘Windows: The Next Five Years’ constateert Gillett dat Windows 8 voor Microsoft een ‘vallen of staan’-product is. Kopers van traditionele pc’s stellen vervanging ondanks de introductie van de nieuwe versie waarschijnlijk nog even uit. Degenen die zich aangetrokken voelen tot een Windows-tablet komen waarschijnlijk als eerste over de brug.

Na een trage start krijgt Windows 8 in 2014 alsnog vaste voet aan de grond, verwacht Gillett. Op de totale markt voor persoonlijke apparatuur (pc’s, tablets, smartphones) kan Microsoft dankzij Windows 8 z’n marktaandeel in 2016 handhaven op circa 30 procent, hetzelfde percentage als in 2012. Groei zit er door de ´mobiele tsunami´ echter niet meer in.

Het eindresultaat is dat Microsoft de komende 5 jaar de pc-markt blijft domineren, de iPad van Apple de markt voor tablets blijft aanvoeren en Android van Google het meest verkochte platform voor smartphones blijft.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in