Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft heeft last van krimpende pc-markt

Update De omzet in het 1e kwartaal van boekjaar 2013 viel van jaar op jaar terug van 17,37 miljard naar 16,01 miljard dollar. Dat komt overeen met een daling van 7,8 procent. De nettowinst duikelde met bijna 22 procent naar 4,47 miljard dollar. Dat blijkt uit de cijfers die Microsoft donderdagavond Nederlandse tijd publiceerde over het op 30 september afgesloten kwartaal.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Microsoft kampt met een dalende vraag naar pc's die draaien op Windows. Dat heeft deels te maken met de zwakke wereldeconomie, maar ook met een verschuiving naar andere apparaten zoals tabletcomputers en smartphones.

Marktonderzoeker Gartner constateerde vorige week dat de verkoop van pc’s afgelopen kwartaal wereldwijd met ruim 8 procent is gedaald naar 87,5 miljoen stuks. Een ander onderzoeksbureau, IHS iSuppli, gaat ervan uit dat de pc-markt in heel 2013 met 1,2 procent zal krimpen tot 349 miljoen eenheden. Een verkoopdaling op jaarbasis heeft zich voor het laatst voorgedaan in 2001.

Ook stellen sommige consumenten de aankoop van een nieuwe pc uit in afwachting van Windows 8, dat vanaf 26 oktober verkrijgbaar is. In hoeverre dat laatste werkelijk een rol speelt is niet duidelijk. Wie na 1 juni van dit jaar een nieuwe pc met Windows 7 heeft gekocht, kan aanspraak maken op een bijna gratis upgrade naar Windows 8.

Windows-divisie het hardst getroffen, Office-divisie iets achteruit

  • Uit de omzetverdeling naar marktsegment blijkt dat de Windows-divisie van Microsoft in het afgelopen kwartaal de grootste klappen kreeg. De omzet daalde met circa 33 procent naar 3,24 miljard dollar. De operationele winst van deze divisie kelderde met bijna 50 procent naar 1,65 miljard dollar.
  • De Business-divisie van het andere vlaggenschip van Microsoft, de kantoorsuite Office, boekte een kwartaalomzet van 5,5 miljard dollar. Dat is ruim 2 procent minder dan een jaar geleden. Ook de operationele winst – nu 3,65 miljard dollar – kromp met enkele procenten. Onder de Office-divisie vallen ook producten als Exchange, SharePoint en Lync.
  • De divisie Server and Tools, verantwoordelijk voor producten als Windows Server, SQL Server en System Center, wist er nog wel een verkoopgroei van 8 procent uit te persen. Dat leverde een omzet op van 4,55 miljard dollar en een operationele winst van 1,75 miljard dollar.
  • Met producten en diensten als de Xbox, Skype, muizen en toetsenborden haalde de divisie Entertainment and Devices bijna 1 procent omzet minder binnen dan vorig jaar in het eerste kwartaal. Over de omzet van 1,95 miljard dollar werd nauwelijks winst gemaakt: 19 miljoen dollar, tegen 340 miljoen dollar een jaar eerder. Mogelijk kan de introductie van Windows Phone 8 dit najaar voor een groei-impuls zorgen.
  • Hoewel de omzet met 9 procent steeg naar 697 miljoen dollar en de advertentie-inkomsten met 15 procent toenamen, bleven Online Services zoals de zoekdienst Bing een zorgenkind. Er wordt nog steeds fors verlies geleden (364 miljoen dollar), al is dat wel minder dan de 514 miljoen dollar vorig jaar.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in