Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland loopt achter met procesuitbesteding

Nederlandse managers zien de voordelen van Business Process Outsourcing (BPO) vaak wel, maar aarzelen als het op daadwerkelijk doorpakken aankomt. Dat beeld komt naar voren uit een vandaag vrijgegeven onderzoek, waarvoor Accenture ruim honderd businessmanagers bevroeg. Ruim tweederde (68%) van de respondenten bleek een of meer bedrijfsprocessen uit te besteden. Daarbij was in de bijna de helft van de gevallen (32 procentpunt) kostenbesparing de belangrijkste drijfveer.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Procesinnovatie hobbelt als motief voor BPO nog steeds achteraan.

De processen die bedrijven uitbesteden, vallen vooral binnen de categorieën logistiek & supply chain (20%), HR (17%) en Banking & Insurance (10%). Bedrijven zijn minder geneigd primaire processen, zoals productie of klantcontact door een ander bedrijf uit te laten voeren. Slechts 28% van de respondenten laat processen buiten Nederland uitvoeren. De onderzoekers noemen dit opvallend omdat offshoring naar Oost-Europa of Azië aanzienlijke besparing kan opleveren.

Sociale tegenstellingen en taalbarrière

Accenture leidt uit de onderzoeksresultaten af dat Nederland wat betreft 'volwassenheid' op het gebied van BPO 'een lichte achterstand' heeft ten opzichte van de VS en het Verenigd Koninkrijk. "Daar is de motivatie voor BPO inmiddels langzaam verschoven van kosten besparen naar het creëren van waarde voor de kernactiviteiten” zegt senior executive Bianca den Elsen. Als mogelijke oorzaken voor de achterstand oppert ze 'Sociale verhoudingen en een taalbarrière'.

Accenture deed het BPO-onderzoek samen met Outsource Magazine. Het bedrijf levert behalve een managementadvies zelf ook op grote schaal BPO-diensten, onder meer op basis van delivery centers in het Indiase Bangalore.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in