Overslaan en naar de inhoud gaan

Revolutionair netwerkapparaat versnelt internetverkeer

Het apparaat gebruikt licht in plaats van elektriciteit om een mechanische microschakelaar in het datatransport om te zetten. Door de inzet van licht nemen de prestaties van de schakelaar toe, terwijl het energieverbruik daalt ten opzichte van een traditionele switch. De switch kan nu ongeveer een miljoen keer schakelen per seconde, maar een verbetering naar enkele miljarden keren per seconden ligt binnen de mogelijkheden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De vinding komt van een groep onderzoekers aan de universiteit van Minnesota die hun bevindingen gisteren publiceerden in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. Zij bouwen met hun werk voort op onderzoek uit 2008 waarin al duidelijk werd dat lichtbronnen op nanoschaal voldoende energie genereren om een mechanische 'wave guide' (een lichtschakelaar) in een andere positie te krijgen.

Geen elektrisch signaal meer nodig

Glasvezels kunnen vele bundels licht transporteren van verschillende kleuren die elkaar niet beïnvloeden. Dat heeft als voordeel dat een kabeltje met een dikte van een haar grote hoeveelheden data over lange afstanden kan vervoeren. Door nu een van de kleuren licht in te zetten voor het bedienen van de switches onderweg naar de eindbestemming.

Het nieuwe apparaat heeft twee optische 'wave guides' met daartussen een zogeheten 'optical resonator', een donut-achtige structuur waarin een lichtbundel vele honderden malen kan ronddraaien en aan kracht toeneemt. Het optisch signaal uit de eerste wave guide wordt in de resonator versterkt en de optische kracht die daarbij ontstaat stuurt de tweede optische waveguide aan. Deze gaat trillen net als een stemvork in geluid. Deze beweging beïnvloedt het tweede optische signaal.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in