Overslaan en naar de inhoud gaan

Markt harddisks herstelt zich van overstromingen

Als de prognose uitkomt, leveren de fabrikanten dit jaar 524 miljoen harddisks af. Dat is een recordaantal. De introductie van Windows 8 eind oktober en de vraag naar opslagcapaciteit bij (grote) ondernemingen stimuleren de verkoop. Ook consumenten blijven hongeren naar meer opslagruimte om al hun multimediabestanden op te slaan, aldus de onderzoekers.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Zelfs ultrabooks kunnen de verkoop aanjagen omdat in deze platte laptops vaak een combinatie van een SSD en een harde schijf is te vinden. Zowel Seagate, Western Digital als Toshiba leveren nu dergelijke ‘hybride’ diskdrives of hebben plannen om dat in 2013 te gaan doen. Dit jaar blijven de verkoopvolumes van HDD/SDD-combo's nog wel gering, aldus iSuppli.

Prijzen blijven hoog na sterke stijging

De prijzen van harddisks, die door de schaarste vorig jaar flink waren gestegen, blijven ondanks de opleving van de verkoop hoog. Een harde schijf kostte in het 4e kwartaal van 2011 gemiddeld 66 dollar. Dat is in het 1e kwartaal van dit jaar zo gebleven en in het 2e kwartaal was de prijs naar schatting 65 dollar, nauwelijks minder dus. In het 3e kwartaal van 2011, vlak voor de natuurramp in Thailand, kostte een harddisk nog 51 dollar.

IHS iSuppli voorziet dat de verkoop van harde schijven de komende vier jaar sterk blijft groeien. In 2016 kan de verkoop op 575 miljoen stuks uitkomen.

In de cijfers zijn alleen inbouwschijven voor desktop-pc’s, laptops, servers en storagesystemen inbegrepen. Toepassing in bijvoorbeeld externe harddrives, dvd-recorders en auto’s valt er buiten. Voor dat soort elektronica verwachten de onderzoekers dit jaar een daling van het gebruik van harddisks.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in