Overslaan en naar de inhoud gaan

'Intel-software voor energiebeheer tablets vertraagd'

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een anonieme bron “met kennis van zaken”. Bloomberg ziet er een nieuw teken in dat het Windows/Intel-platform (‘Wintel’) onder druk staat, nadat vorige week Intel-topman Paul Otellini had gezegd dat “Windows 8 nog niet af is”. Een dag later kwam Intel met een verklaring dat Otellini verkeerd begrepen zou zijn.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Vertraging in de ontwikkeling van de software voor Windows 8 geeft computerfabrikanten minder tijd om hun tablets klaar te hebben voordat het traditionele ‘eindejaarsseizoen’ losbarst. De pc-sector is hard op zoek naar een antwoord op de succesvolle iPad van Apple en kan tegenslag op dit punt niet gebruiken. In het voorjaar van 2013 wordt alweer de volgende (vierde) generatie van de iPad verwacht.

Nieuwe chip moet antwoord op iPad mogelijk maken

De Clover Trail-processor – die meer prozaïsch Atom Z2760 heet – is bedoeld voor tabletcomputers met Windows 8. Intel en Microsoft denken daarmee een goed antwoord te hebben op de iPad, vooral op de zakelijke markt. Tablets met deze chip kunnen overweg met alle bestaande applicaties voor Windows 7, waardoor direct een stevig software-fundament is gelegd.

Een absolute voorwaarde voor het welslagen van tablets met Clover Trail is een spaarzaam energieverbruik. Zonder een uitgekiend energiebeheer zal de nieuwe generatie Windows-tablets meer moeite hebben om met Apple te concurreren.

Er komt ook een vereenvoudigde versie, Windows RT, voor tablets met een ARM-processor. Windows RT is niet compatibel met bestaande Windows-applicaties.

Volgens Intel komen Clover Trai-tablets volgens schema uit

Een woordvoerder van Intel zei tegen Bloomberg dat tablets en ‘convertibles’ (combinaties van tablet en laptop) met de Clover Trail volgens plan vanaf 26 oktober verkrijgbaar zullen zijn. Microsoft op zijn beurt laat weten dat het bedrijf tot dusver 800 computers met Windows 8 heeft gecertificeerd, waaronder ook tablets met Windows RT. Maar als de bron van Bloomberg gelijk heeft, is er nog geen enkele tablet met de ‘pure’ versie van Windows 8 gecertificeerd door het ontbreken van Intels power management-software.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in