Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM's topvrouw Rometty wordt ook voorzitter

In januari van dit jaar trad de 55-jarige Virginia (Ginny) Rometty aan als chief executive officer (CEO) van IBM. Zij is de eerste vrouw die leiding geeft aan het Amerikaanse IT-concern. Rometty werkt al sinds 1981 bij IBM, na een studie computerwetenschappen en elektrotechniek. Eerder bekleedde ze binnen het bedrijf functies op het gebied van verkoop, marketing, strategie en dienstverlening.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Palmisano was CEO van IBM tussen 2002 en begin 2012. Sinds 2003 was hij tevens voorzitter van de board. Hij kreeg oog voor Rometty toen ze in 2002 de integratie van PricewaterhouseCoopers Consulting, een acquisitie van 3,9 miljard dollar, in goede banen moest leiden. Rometty was indertijd verantwoordelijk voor de adviestak van IBM.

Combinatie van functies is opvallend

Het is opmerkelijk dat IBM er opnieuw voor heeft gekozen de functies van CEO en voorzitter te combineren in één persoon. Andere grote Amerikaanse ondernemingen kiezen er steeds vaker voor om die functies te scheiden. In dat laatste geval is het voor de ‘board’ –enigszins vergelijkbaar met de raad van commissarissen in Nederlandse ondernemingen – gemakkelijker om een onafhankelijke positie in te nemen en haar toezichthoudende taken te vervullen.

Rometty zet strategie van Palmisano voort

De strategie van IBM, de grootste IT-dienstverlener ter wereld, is de afgelopen jaren gericht geweest op een verschuiving naar de verkoop van software met hoge winstmarges. Hardware en ook services zijn minder lucratief geworden. Rometty heeft gezegd dat ze die strategie zal voortzetten. Ze streeft ernaar dat IBM in 2015 de helft van zijn inkomsten haalt uit de softwareverkoop. Rometty ziet onder meer groeikansen in cloud computing en opkomende markten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in