Overslaan en naar de inhoud gaan

Smartphone belangrijker dan portemonnee

Dat blijkt uit onderzoek door Peil.nl, het online onderzoeksbureau van Maurice de Hond, in opdracht van Paypal. De specialist in mobiel betalen meldt dat een derde van de Nederlandse consumenten tussen de 18 en 35 jaar betaalt met zijn mobiele telefoon of tablet. Nog eens een derde geeft aan dit op korte termijn te gaan doen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Twijfels over veiligheid

Mobiel betalen is vooral populair onder 18-35-jarige Nederlanders, in andere leeftijdscategorieën wordt doorgaans terughoudender gereageerd. Mannen zijn eerder geneigd mobiel te betalen dan vrouwen - respectievelijk 50 versus 40 procent. Vooral de veiligheid wordt vaak in twijfel getrokken.

Wereldwijd doen momenteel 23 miljoen consumenten regelmatig aankopen via hun mobiele telefoon met PayPal. Uit het onderzoek van Peil.nl blijkt dat 19 procent van de ondervraagde Nederlanders wel eens iets online heeft gekocht en betaald met de mobiele telefoon of tablet en 25 procent geeft aan dit waarschijnlijk in de toekomst te gaan doen. Binnen de groep tot 35 jaar is dit percentage dus nog iets hoger.

Nederlanders voorzichtig met mobieltje

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders voorzichtig omgaan met hun mobiele telefoon. Is in Noord-Amerika een op de drie consumenten zijn mobieltje wel eens verloren, hier is slechts bij 5 procent van de respondenten het mobieltje wel eens kwijtgeraakt of gestolen. 36 procent van de respondenten laat de telefoon niet in een afgesloten auto achter en 29 procent houdt zijn telefoon altijd in het oog. Van de ondervraagden zegt 16 procent zijn telefoon nooit uit te lenen – ook niet aan vrienden. Wel zegt 7 procent altijd te moeten zoeken naar zijn smartphone.

Ondanks de stijgende populariteit van mobiel betalen, weten veel Nederlanders niet precies hoe het zit met de veiligheid van persoonlijke (financiële) gegevens op hun mobiele telefoon. Ruim een derde van de respondenten heeft geen idee of persoonlijke gegevens veilig zijn op een mobiele telefoon en bij ruim de helft leeft het idee dat mobiel betalen minder veilig is dan betalen via de pc. Uit het onderzoek blijkt dat bijna een vijfde van de ondervraagde Nederlanders geen enkele vorm van beveiliging op zijn mobiele telefoon heeft.

'Zelfs veiliger dan online betalen'

Volgens Eelco Van Wijk, directeur van Paypal Nederland is mobiel betalen net zo veilig als online betalen. “Als je het op de juiste manier doet, is het zelfs veiliger dan via een bankpas of creditcard. Juist door het gebruik van de mobiele telefoon kunnen we fraude beter voorkomen en detecteren. Als een smartphone wordt gekoppeld aan een PayPal-rekening, dan bouwen we een extra beveiliging in op basis van locatie. Wordt er bijvoorbeeld een betaling verricht in San Francisco op je computer en tien minuten later een in Parijs via je telefoon, dan is het onmiddellijk duidelijk dat er iets mis is en ondernemen we direct actie."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in