Overslaan en naar de inhoud gaan

Omkoopschandaal bij Wikipedia

Voorzitter Roger Bamkin van Wikimedia UK en Wikipedian in Residence Maximillion Klein kregen de schuld. Klein had een eigen dienst onder de naam Ultrikiwiki en hij heeft deze direct van internet afgehaald. Bamkin heeft met de zelfde snelheid zijn positie opgegeven. Overigens hebben beide heren geen bekentenis afgelegd. Zo'n schandaal zorgt voor grote imageschade bij Wikipedia, zo stelt The Register.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Wikipedia is opgezet als elektronische encyclopedie die door de gebruikers zelf wordt ingevuld en bijgehouden. Er is sprake van 'peer control', waarbij de ene gebruiker de andere controleert en zo nodig terechtwijst. Dit alles met de bedoeling om de geboden informatie zo eerlijk en betrouwbaar mogelijk te laten zijn.

Extra privileges

Met de vaste regels voor eerlijkheid is echter een loopje genomen. Wie er genoeg geld voor over had, kon zijn eigen informatie in de encyclopedie laten zetten. Bovendien werd er voor gezorgd dat juist die gegevens een prominente plek kregen en vaak door zoekmachines werden gevonden.

Gibraltar

Een van de gebruikers van de nieuwe dienstverlening was de toezichtraad van Gibraltar, die zichzelf aanduidt als regering. Om meer toeristen naar het zuidelijkste puntje van Spanje te lokken werd een wervend lemma geplaatst over Gibraltar en de faciliteiten aldaar. Dit akkefietje kostte 50.000 pond sterling en de verwachte inkomsten uit gestegen toeristenverkeer zouden 2 miljoen pond bedragen.

Oprichter van Wikipedia Jimmy Wales noemt dit PR-editing en hij verklaart tevens dat hij er sterk tegen is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in