Overslaan en naar de inhoud gaan

iPhone 5 en iOS6 slaan standaard gat in databundel

De waarschuwing geldt eigenlijk voor iedereen die onlangs iOS 6 heeft geïnstalleerd op zijn iPhone of iPad met 3G. Het nieuwe besturingssysteem heeft een aantal standaardinstellingen die ongemerkt veel dataverkeer over mobiele datanetwerken genereren. Voor iedereen die geen onbeperkte databundel heeft, betekent dit dat veel sneller dan voorheen de limiet wordt bereikt en de telecomaanbieder mogelijk zelfs extra kosten in rekening brengt bij overschrijding van de bundellimiet.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Dit hangt natuurlijk af van de voorwaarden in het contract.

Zo heeft de iPhone 5 de optie Wi-Fi Plus. Wanneer die de 'aan'-status heeft, schakelt de telefoon bij een gebrekkige wifi-ontvangst automatisch over op het mobiele datanetwerk voor al het dataverkeer. De instelling verbetert de internetbeleving, maar kan ongemerkt veel kostbare megabytes verstoken. De optie is in iOS6 standaard ingeschakeld. Oudere iPhone-modellen en de iPad hebben geen mogelijkheid Wi-Fi Plus uit te zetten. De enige remedie is het dataverkeer over mobiele datanetwerken helemaal af te zetten in de instellingen. UPDATE: Apple heeft de Wi-Fi Plus functie verwijderd uit de definitieve versie van iOS .

Applicaties zoeken zelf mobiel datanet op

In het instellingenpaneel zijn extra opties gekomen om afzonderlijke applicaties al dan niet toegang te geven tot de mobiele datanetwerken. In het geval van de iPhone bestaan deze opties voor iCloud Documents, iTunes, Passbook Updates en Reading List. De iPad ondersteunt geen Passbook maar heeft wel weer de optie voor FaceTime. Standaard staan a deze opties 'aan'. Vooral iCloud Documents, iTunes en Reading List kunnen flink wat dataverkeer genereren.

Mensen die dicht bij de grens wonen, of regelmatig naar het buitenland gaan doen er verstandig aan gelijk te controleren of de optie voor dataroaming uit staat, zodat voorkomen wordt dat het al dan niet per ongeluk overschakelen op een buitenlands netwerk opeens hoge kosten oplevert.

Het is tevens verstandig te kijken naar de instellingen van iTunes & App Store in iOS6. Ook hierin kan worden aangegeven of iTunes updates mag versturen over mobiele datanetwerken.

Tenslotte is het belangrijk bij het starten van een FaceTime-videogesprek te controleren dat er een actieve wifi-verbinding is. De videogesprekken creëren veel dataverkeer en putten de databundel snel uit.

UPDATE: Er bestaat wat onduidelijkheid of de update en synchronisatie-opties standaard aan staan in de iPhone 5 en/of iOS 6. Voeg hieronder een commentaar toe als je een iPhone 5 hebt en duidelijkheid kan scheppen.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in