Overslaan en naar de inhoud gaan

EU wil ook cloudgrenzen slechten

Dat concludeert de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vandaag op basis van een uitgelekt strategiedocument. Het beleid, dat naar verwachting morgen officieel wordt bekendgemaakt, mikt in de eerste plaats op inzet van cloudtoepassingen binnen bedrijven en niet op communautaire investeringen in cloudvoorzieningen.
Vlag Europa
© Europa
Europa

Toezicht op connectiviteit en portabiliteit

Medewerkers van Neelie Kroes' technologiedepartement hebben uitgerekend dat een bredere omarming van cloudtechnologie de economieën van de lidstaten een flinke oppepper kan bezorgen. Per 2020 zou het gaan om:

  • 45 miljard euro aan extra bestedingen
  • 957 miljard euro bijdrage aan het bruto 'binnenlands' product
  • 3,8 miljoen extra banen

Om die voordelen te realiseren zal volgens het document wel moeten worden gewerkt aan grens-interconnectiviteit en portabiliteit binnen het totale cloudaanbod. De commissie wil waakzaam zijn wat betreft nationale praktijken die grensoverschrijdende cloudtoepassingen zouden kunnen bemoeilijken.

Te denken valt in dit verband aan belastingregelingen, inkoop-procedures en financiële regels die de cloudmarkten onnodig nationaal kunnen houden. Of de commissie ook iets denkt te ondernemen tegen onderling tegenstrijdige privacy- en bewaarplicht- of registratieregels in de lidstaten wordt uit de berichtgeving tot dusverre niet duidelijk. Wel wordt gesuggereerd dat bedrijven die clouddiensten aanbieden zullen worden gevolgd wat betreft de toelaatbaarheid van eventuele tactieken om klanten technologisch of contractueel aan hun aanbod te binden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in