Overslaan en naar de inhoud gaan

iOS 6 biedt snufje iPhone 5 op oudere modellen

iOS 6 is de opvolger van versie 5, die in oktober 2011 op de markt kwam. De meest actuele release daarvan is versie 5.1.1. Apple heeft bij de onthulling van de iPhone 5 op 12 september aangekondigd dat de nieuwe versie vanaf woensdag 19 september gratis gedownload kan worden. Vanochtend rond 11 uur Nederlandse tijd was dat overigens nog niet het geval. iOS 6 is standaard geïnstalleerd op de iPhone 5 die vanaf 28 september ook in Nederland verkrijgbaar is.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Meer dan 200 nieuwe features, belooft Apple

De nieuwe versie van iOS biedt volgens Apple ‘meer dan 200’ nieuwe features en andere verbeteringen. Die zijn echter niet allemaal te gebruiken op alle oudere modellen. Bezitters van een iPhone 4s gooien in dit opzicht de hoogste ogen om iOS 6 ten volle te kunnen benutten. Maar de software kan in principe op alle modellen vanaf de 3GS uit 2009 worden geïnstalleerd.

iPhone 3, iPad 1 of iPod touch 3? Vergeet iOS 6 dan maar

Wie een iPad van de eerste generatie heeft, vist volledig achter het net. Opmerkelijk, want die tablet is in de VS nog geen 2,5 jaar op de markt en in Nederland ruim 2 jaar. Ook wie een iPod touch heeft die ouder is dan de 4e generatie moet iOS 6 maar direct vergeten.

Een overzicht van de belangrijkste nieuwe voorzieningen staat op de website van Apple. We geven hieronder een bloemlezing daaruit.

Maps/Kaarten

Apple heeft de kaarten van Google ingeruild voor een eigen kaartenapplicatie. Voor navigatie biedt deze app onder meer gesproken routeaanwijzingen en interactieve 3D-weergave. Ook is gezorgd voor integratie met de ‘virtuele assistent’ Siri (zie ook hierna).

Siri

De ‘virtuele assistent’ Siri, die gesproken opdrachten kan uitvoeren, kwam voor het eerst beschikbaar op de New iPad (maar niet op de iPad 1 en 2). Siri kan nu op meer gebieden informatie leveren, zoals over restaurants in de omgeving, sportuitslagen en bioscopen (in de VS althans). De assistent kan ook apps starten met een gesproken opdracht (zoals “open Angry Birds”). Siri kan ook helpen bij het plaatsen van berichten op Facebook en Twitter. Verder zijn een aantal talen en landen (waaronder Spanje, Italië, Zwitserland) toegevoegd waarmee Siri overweg kan, maar Nederland is daar niet bij.

Phone/Telefoon

Telefoneren werkt in iOS6 een stukje prettiger door toevoeging van enkele snufjes die al langer in concurrent Android zaten. Er is nu bijvoorbeeld een ‘Niet storen’-instelling die alle inkomende berichten onderdrukt. Deze voorziening kan ook worden beperkt tot bepaalde tijden en (groepen van) contacten. Als een inkomend gesprek niet gelegen komt, kan automatisch een bericht aan de beller worden gestuurd of kan de iPhone je er later aan herinneren om terug te bellen.

Safari

De ingebouwde webbrowser kan nu het hele scherm vullen in landschapsmodus en bevat een optie om webpagina’s op te slaan om later offline te bekijken. Nieuw is ook het uploaden van foto’s vanuit Safari. Door het synchroniseren van tabbladen via iCloud kan de gebruiker dezelfde openstaande webpagina’s op verschillende iOS-toestellen bekijken. Safari detecteert websites die iOS-apps aanbieden en dirigeert de gebruiker automatisch naar de downloadpagina, of kan – als de app al is geïnstalleerd – naadloos omschakelen van website naar app.

Mail

Met een nieuwe feature in de Mail-app kun je aangeven wie je belangrijkste contacten zijn. Inkomende mailtjes van deze VIP’s krijgen een meer in het oog springende melding. De berichten van VIP’s kunnen in de inbox ook in een apart lijstje worden gezet. Andere noviteiten zijn het invoegen van foto’s en video’s in berichten. Door met de vinger de lijst van mailtjes in de inbox omlaag te trekken (‘pull to refresh’) kan de gebruiker nieuwe mailtjes binnenhalen.

Facebook

’s Werelds grootste sociale netwerk is hechter met iOS geïntegreerd en is direct toegankelijk vanuit diverse apps, zoals Camera, Photo/Foto’s, Calendar/Agenda, Contacts/Contacten Maps/Kaarten en Game Center. De gebruiker hoeft alleen eenmalig in te loggen op Facebook. Profielen van Facebook-vrienden worden automatisch opgenomen in de lijst van contacten.

Facetime

De app voor het voeren van videogesprekken tussen iPhones, iPads en Macs werkt voortaan niet alleen met een wifi-verbinding, maar ook via mobiele 3G- en 4G-netwerken. Maar dat lukt alleen op de iPhone 4S en 5.

Passbook

Passbook is een compleet nieuwe app die alle scanbare entreekaartjes, vliegtickets, cadeaubonnen en dergelijke centraal kan beheren. De app werkt samen met het Notification Center (Berichtencentrum) van IOS. Wie een locatie bezoekt die met één van de opgeslagen tickets toegankelijk is, krijgt automatisch een seintje.

Apps downloaden

Het lijkt een detail, maar wel eentje dat het gebruiksgemak vergroot: voor het downloaden van gratis apps hoeft de gebruiker zijn wachtwoord niet meer in te vullen. Een andere verbetering is het downloaden van apps in de achtergrond, zodat je niet meer naar het Homescherm hoeft te staren terwijl een nieuwe app of update uit de App Store wordt opgehaald en geïnstalleerd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in