Overslaan en naar de inhoud gaan

Pinpas met chip niet zo veilig als banken claimen

De wetenschappers werden tot hun onderzoek getriggerd door onverklaarbare gevallen van misbruik van pasgegevens in hun directe omgeving. Zoals die van een Zweedse professor die vlak na het afrekenen van een maaltijd twee maal een bedrag van 750 euro van zijn rekening afgeboekt zag worden van geldautomaten in de buurt van het restaurant.
Business
Shutterstock
Shutterstock

En van Alex Gambin, woonachtig in Malta, die nog nooit van zijn leven een persoonlijk identificatienummer had genoteerd, maar toch 1350 euro uit geldautomaten getrokken zag worden nadat zijn portemonnee gerold was.

Banken staan in dat soort gevallen direct klaar om de gedupeerde te beschuldigen van slordige omgang met hun PIN. Maar ten onrechte. De slordigheid schuilt in de manier waarop het EMV-protocol, dat pinpassen met chips onkraakbaar zou maken, in sommige geldautomaten en pinapparaten geïmplementeerd is, stellen Mike Bond, Omar Choudary, Steven J. Murdoch, Sergei Skorobogatov en Ross Anderson in het onderzoeksrapport Chip and Skim: cloning EMV cards with the pre-play attack.

Onvoorspelbaar nummer blijkt nogal voorspelbaar

Het probleem schuilt in het 'onvoorspelbare nummer' dat de apparaten genereren om een transactie te authenticeren. Dat nummer is vaak helemaal niet onvoorspelbaar, ontdekten de wetenschappers uit analyses van geldautomaten. Het wordt veelal niet volstrekt willekeurig gegenereerd, maar op basis van een teller, of de datum of het tijdstip van de transactie. Soms is het randomiseerproces ook van buitenaf te beïnvloeden. En als je dat onvoorspelbare nummer kunt voorspellen, kun je uit kortstondig contact met een pinpas alles te weten komen wat je nodig hebt om als het ware een kloon van de kaart te maken.

Tot hun verbazing bemerkten de onderzoekers toen ze hun licht opstaken bij banken, dat een aantal ervan al op de hoogte was van deze zwakte. "Eens te meer het bewijs dat banken systematisch informatie over bekende kwetsbaarheden wegmoffelen, met als gevolg dat nog steeds slachtoffers geen compensatie ontvangen", concluderen de onderzoekers.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in