Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel toont pc met 27-inch tablet

De alles-in-één-pc is deze week gedemonstreerd op de gebruikersconferentie Intel Developer Forum (IDF) in San Francisco. Het apparaat, de Adaptive All-In-One, heeft een behuizing van 6,4 centimeter dik. In de systeemkast is alle nodige pc-elektronica ingebouwd, zoals de centrale processor, krachtige grafische chip voor games en dvd-speler.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het ingebouwde touchscreen biedt HD-resolutie conform de 1080p (progressive scan) standaard (1920 x 1080 pixels). Toekomstige versies krijgen waarschijnlijk een hogere ‘4K’-resolutie (3840 x 2160 pixels). Onderdeel van het systeem is een dockingstation met aansluitingen voor randapparatuur, waaronder een toetsenbord en muis. Tijdens de koppeling worden de twee grote, platte batterijen opgeladen. Bij gebruik van het scherm als tablet belooft Intel een gebruiksduur van 4 uur.

Ontwerper verwacht "nieuwe gebruiksvormen"

Ernesto Martinez, een van de bouwers van het prototype, zegt dat het systeem is bedoeld “om in huis mee rond te lopen” en voor “nieuwe gebruikerservaringen, gebruiksvormen en onderlinge samenwerking”. Je kunt het toestel ook aan de muur hangen en als tv-toestel gebruiken, zei Martinez tegen het tijdschrift Technology Review van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Intel probeert gewicht te verminderen

Intel erkent dat het gewicht van 6,35 kg de Adaptive All-In-One eerder sjouwbaar dan draagbaar maakt. De chipfabrikant werkt daarom samen met toeleveranciers van beeldschermen en batterijen aan het afslanken van het prototype. Van het huidige gewicht valt ruim 1/3 deel toe te schrijven aan het beeldscherm, dat een glasplaat van bijna 2 mm dik bevat.

Volgens Lynda Grindstaff, innovatiemanager bij Intel, is de traditionele desktop-pc een saaie, kleurloze kast die meestal onder het bureau wordt weggemoffeld. Ze is ervan overtuigd dat de Adaptive All-In-One “de manier gaat veranderen waarop mensen met hun desktop-pc’s omgaan”.

All-in-ones komen ook zonder Intel al tot bloei

Toch is niet geheel duidelijk waarom Intel zich geroepen voelt een dergelijk systeem als lichtend voorbeeld te ontwikkelen. All-in-one desktop-pc’s krijgen de laatste jaren al voet aan de grond en diverse fabrikanten hebben recentelijk nieuwe modellen geïntroduceerd.

De iMac van Apple is in feite ook zo’n all-in-one, al heeft hij geen afneembaar touchscreen. Ook diverse fabrikanten van Windows-pc’s hebben modellen uitgebracht waarbij de hele pc in het beeldscherm is geïntegreerd. Een recent voorbeeld is de SpectreONE van HP, die dit najaar op de markt komt.

Voor tablets is scherm van 10 inch het meest gangbaar

Daarnaast lijkt een schermformaat van ongeveer 10 inch (25,4 cm) bij een gewicht van circa 600 gram op dit moment de ‘sweet spot’ voor tablets. Met de specificaties van de Adaptive All-In-One stijgt Intel daar ver bovenuit.

De koppeling van een tablet aan een laptop lijkt meer voor de hand te liggen dan die van een tablet aan een desktop-pc. Bijvoorbeeld Asus heeft de Transformer-tablet uitgebracht, die in combinatie met een systeemunit met toetsenbord en extra batterij als laptop kan dienen.

Tijdens het Intel Developer Forum 2012 lichtte Intel het principe van de 'Adaptive All-In-One' toe met onderstaand schema.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in