Overslaan en naar de inhoud gaan

Een iPhone 5 gekocht, maar wat doe je met de oude?

Het in de Kliko gooien van een oude telefoon, of dat nou een iPhone is of een apparaat van een ander merk, wordt sterk afgeraden. De toestellen bevatten veel bijzondere materialen en die kunnen steeds beter uit de afgedankte hardware worden teruggewonnen. De apparatuur valt onder het 'klein chemisch afval' en die optie valt dus af.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Hoe raak je hem kwijt?

Een andere mogelijkheid is, om de oude iPhone in te leveren bij Apple. Vroeger kon dat niet, maar sinds mei van dit jaar heeft Apple zijn recycle-programma ook opengesteld voor de iPhone. Bij inlevering van een oud toestel betaalt Apple een bepaald bedrag, afhankelijk van het model en de staat waarin de telefoon zich bevindt. Een klein krasje op het scherm is niet zo erg, maar zit er een forse ster in, dan daalt de prijs die wordt betaald aanzienlijk. Nadere informatie is te vinden op een webpagina van Apple. De ingenomen smart phones worden uit elkaar gehaald en de waardevolle onderdelen worden teruggewonnen. Hiervoor werkt Apple samen met het Britse bedrijf Dataserv. Inleveren bij het afvalstation van de gemeente kan wel, maar dat levert geen geld op.

Toch maar gewoon verkopen?

Een oude iPhone hoeft natuurlijk niet ingeleverd te worden bij Apple, het toestel kan ook op de vrije markt worden verkocht. Analisten waarschuwen wel dat de prijs die mensen voor een oude iPhone willen betalen aan erosie onderhevig is. Zo gauw de iPhone 5 echt leverbaar is, keldert de prijs voor eerdere modellen. Wie zijn iPhone 4S, om maar een voorbeeld te noemen, wil verkopen kan dat het best nog deze maand doen.

Is inruilen een idee?

Zakelijke gebruikers die hun personeel een iPhone hebben gegeven hikken aan tegen de kosten die vervanging met zich meebrengt. Iemand kwam op het lumineuze idee om de oude iPhones in te ruilen voor een iPhone 5, maar toen dat werd gevraagd aan T-Mobile luidde het ontnuchterende antwoord op de website: "Het omruilen van een oude iPhone is niet mogelijk. Vanaf 21 september kunt u zich wel alvast inschrijven voor de iPhone 5, die vanaf 28 september leverbaar is in combinatie met een abonnement via één van onze verkoopkanalen."

Alternatieve oplossingen

Het weggeven van een oude iPhone is een optie, bijvoorbeeld aan de kinderen in de hoop dat ze voortaan van de nieuw aangeschafte iPhone 5 afblijven... Gewoon zelf houden kan ook, als een herinnering aan de goede oude tijd, of om het apparaat te gebruiken als presse-papier. Dat laatste wordt wel steeds moeilijker omdat de apparatuur steeds lichter van gewicht wordt. Maar met de 137 gram van de iPhone 4 lukt het nog wel om een stapeltje papier in het gareel te houden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in