Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft geeft Windows Server 2012 vrij

De annoncering werd gedaan door Satya Nadella, president van de afdeling Servers and Tools Business (STB) van Microsoft. Nadella gaf aan, dat met de ontwikkeling van het nieuwe OS een periode van 4 jaar gemoeid is geweest. Net iets minder dan een jaar geleden werd de zogeheten 'developers preview' van de systeemsoftware uitgebracht. Deze pre-bètaversie werd eind mei van dit jaar gevolgd door een zogeheten release candidate.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Uitgebreid testen

De nieuwe software is getest door een groot aantal partners en bèta-testers, die de cloud-eigenschappen van Windows Server 2012 in de praktijk hebben beproefd. Dat diende onder andere om de claim "always on - always up" te beproeven. Daarmee wordt bedoeld dat een systeem dat onder de nieuwe software werkt, niet 'down' te krijgen valt. Mocht een van de onderdelen uitvallen, dan neem de rest van de cluster de werkzaamheden over.

Meer capaciteiten

Met het besturingssysteem wil Microsoft de grenzen van het datacentrum laten vervagen, door diensten ook van buiten de muren van dat datacentrum aan te bieden."Je kunt in je eigen omgeving draaien, maar ook gebruik maken van resources die bij de buren staan. Of je kiest voor Windows Azure, zodat je wereldwijd capaciteit tot je beschikking hebt", zegt Nadella. Onder Windows Server 2012 kunnen 8000 virtuele machines tot één cluster worden samengevoegd, volgens Microsoft het grootste aantal virtuele servers in één pool Ook bij virtueel geheugen zoekt het bedrijf grenzen op, gebruikers kunnen een virtuele disk samenstellen met een omvang van 64 terabyte. "De concurrentie komt niet verder dan 2 TB", zegt Bill Laing, vice-president van de Windows Server-divisie van Microsoft.

Prijzen

Er is geen standaardprijs voor de software vastgelegd, hoeveel betaald moet worden is afhankelijk van de uitvoering en het aantal gebruikers. Wel geeft Microsoft een lijstje met Amerikaanse richtprijzen, te beginnen bij:

  • 501 dollar voor de Essential versie, tot 25 gebruikers
  • 882 dollar voor de Standard versie, voor niet gevirtualiseerde omgevingen tot
  • 4809 dollar voor de Datacenter-versie

Er is ook nog een basisversie onder de naam Foundation, maar die wordt niet rechtstreeks aan de eindgebruiker geleverd. In plaats daarvan kan deze uitvoering, die voor maximaal 15 gebruikers geschikt is, worden gekocht door de OEM-markt. De bouwers van servers dus.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in