Overslaan en naar de inhoud gaan

Downgraden Windows 8 Pro naar 7 en Vista mag

Het recht op downgraden bestaat alleen voor gebruikers van de Pro-versie van Windows 8, meldt Computerworld. Indertijd was dat met Windows 7 ook het geval. Wie vooralsnog geen behoefte heeft aan het van fabriekswege geïnstalleerde Windows 8 Pro mag kosteloos overstappen op één van de eerdere versies: Windows 7 Professional of Windows Vista Business.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het downgraderecht bestaat alleen voor de zogenoemde OEM-versies van Windows, die vooraf door de pc-fabrikant zijn geïnstalleerd. De pakketten die in de detailhandel te koop zijn, ook die van Windows 8 Pro, kennen het downgraderecht niet.

Zelf zorgen voor oudere versie van Windows

Wie wil downgraden zal in principe zelf voor de gewenste oudere versie van Windows moeten zorgen. Microsoft noch de pc-leverancier zijn volgens de licentievoorwaarden verplicht opslagmedia met de software te verstrekken. Dat neemt niet weg dat een pc-fabrikant zelf mag beslissen of het naast Windows 8 Pro een oudere versie voorinstalleert om het de koper van een nieuwe pc makkelijk te maken. Bovendien is het tot eind oktober 2014 toegestaan nieuwe pc’s te verkopen waarop WIndows 7 als enige besturingssysteem is geïnstalleerd.

Gebruiker moet BIOS eerst in speciale modus zetten

Er zit wel een technisch addertje onder het gras. Een pc die standaard is voorzien van Windows 8 Pro heeft een BIOS dat in de zogeheten UEFI-modus werkt. Dat maakt het mogelijk bepaalde nieuwe voorzieningen zoals Secure Boot te gebruiken. Alvorens te downgraden moet de gebruiker eerst de BIOS-instellingen wijzigen zodat de pc in de ‘legacy-modus’ opstart.

Downgraden naar Windows XP mag niet

Uit de licentievoorwaarden blijkt verder dat het niet mogelijk is Windows 8 Pro gratis te verruilen voor Windows XP Professional. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want XP loopt op zijn laatste benen. De allerlaatste vorm van ondersteuning van het bejaarde besturingssysteem stopt in april 2014. Critici zien er toch een poging van Microsoft in om Windows XP voortijdig de nek om te draaien, aldus Computerworld.

Een ander teken dat Microsoft Windows XP liever kwijt dan rijk is, is de aankondiging dat het binnenkort te verschijnen Office 2013 niet compatibel is met XP.

Klanten met volumelicenties mogen altijd downgraden

Grote organisaties met een volumelicentie of de abonnementsvorm Software Assurance hebben altijd het recht om naar iedere gewenste eerdere versie van Windows te downgraden. De vraag is wel hoe lang Windows XP nog kan worden gedownload door zakelijke klanten met een volumelicentie nadat Windows 8 op 26 oktober officieel is geïntroduceerd.

Upgraden na downgraden mag altijd

Er bestaat overigens na het downgraden ook een weg terug. Wie een pc koopt met Windows 8 Pro en het besturingssysteem inruilt voor Windows 7, behoudt altijd het recht om weer terug te gaan naar Windows 8.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in