Overslaan en naar de inhoud gaan

's Avonds tablet gebruiken leidt tot slapeloosheid

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Lighting Research Center (LRC) van het Rensselaer Polytechnic Institute in Amerika, waar 13 personen onder verschillende omstandigheden met een 'backlit'-tablet werkten. De wetenschappers concludeerden dat twee uur kijken naar zo'n scherm de melatonineproductie met 22 procent drukte. Die daling is groot genoeg om een effect te hebben op het dag- en nachtritme, zegt hoofdonderzoekster Mariana Figueiro.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Dat effect kan waarschijnlijk ook optreden bij andere beeldschermen met achtergrondverlichting. Maar dat hangt wel sterk af van de intensiteit van de achtergrondverlichting en de afstand van het scherm tot het oog. Die laatste factor bepaalt namelijk in hoge mate hoeveel van het witte licht de achterkant van het oog bereikt - en dat is bepalend voor het effect op de melatonineproductie.

Helderheid en gebruiksduur beperken voorkomen negatieve effecten

Ook de taak die de tabletgebruiker uitvoert blijkt van invloed. Bij sommige activiteiten viel veel minder wit licht op het oog dan bij andere. Desalniettemin adviseert Figuiero mensen die moeilijk in slaap komen na een avondje tabletgebruik om de helderheid van het scherm zo laag te zetten als de omstandigheden toestaan. Mensen met slaapstoornissen doen er goed aan het tabletgebruik 's avonds te beperken tot een uurtje; in dat geval blijft de invloed op de melatonineproductie nagenoeg uit.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in