Overslaan en naar de inhoud gaan

Piratenpartij: Directere democratie met internet

De partij van lijsttrekker Dirk Poot wil internet gebruiken om informatie en cultuur te delen, de informatiebalans tussen regering en volksvertegenwoordigers te herstellen en de barrière tussen het volk en haar vertegenwoordigers te slechten. Het programma van de Piratenpartij is van alle partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september het meest specifiek en gedetailleerd als het om IT-onderwerpen gaat.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Hier een aantal onderwerpen waar de partij zich hard voor maakt. In Nederland deed de Piratenpartij in 2010 voor het eerst mee aan de landelijke verkiezingen en kreeg toen 0,11 % van de stemmen.

Privacygarantie

De overheid moet de privacy van burgers garanderen; schending van privacy moet strafbaar worden, zegt de Piratenpartij. Aftappen van telefoon- en internetverkeer mag alleen als er een gerechtelijk bevel toe bestaat. Het versleutelen van gegevens is een burgerrecht en er mag geen verbod komen op het versleutelen van gegevens of encryptiesoftware. Het bewaren van telefoon- en internetverkeersgegevens moet verboden worden. Dataverkeer is dataverkeer, voor de Piratenpartij. Er mag geen onderscheid worden gemaakt tussen verschillende soorten dataverkeer. Op en tussen alle netwerken wordt informatieprivacy gegarandeerd.

Toezicht met tanden

Toezichthouders als het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens) en de OPTA moeten scherpere tanden krijgen. Sancties mogen in geen geval een ingecalculeerd bedrijfsrisico zijn. Vertrouwelijke gegevens moeten veiliger worden opgeslagen en zorgvuldiger worden gebruikt. Informatie over personen mag slechts worden opgeslagen en gebruikt voor een vooraf bepaald, specifiek, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden en concreet doel. Wordt dit doel verruimd, dan worden de gegevens die eerder waren opgeslagen vernietigd. Ook de Piratenpartij is voorstander van een meldingsplicht datalekken voor de verantwoordelijke van de database. Dataminimalisatie moet de standaard zijn voor het afhandelen van gegevens.

Burgers hebben het recht op inzage van alle overheidsdocumenten, informatie van de overheid moet door iedereen te gebruiken zijn en daarom gebruikt de overheid open standaarden. Overheden publiceren alle informatie (met uitzondering van vertrouwelijke gegevens en informatie waarbij de staat door publicatie gevaar loopt) op een inzichtelijke manier online. Het initiatief Nulpunt.nu (het systeem dat de WOB moet gaan vervangen) is een goede stap in de juiste richting.

Alle overheidssoftware open source

Alle software die ontwikkeld wordt met publiek geld, dient als open source en met een vrije licentie vrijgegeven te worden en voor iedereen vrij bruikbaar te zijn. Overheden schakelen waar mogelijk over op open source software met vrije licenties. Waar dit niet mogelijk is stimuleren zij de ontwikkeling van open source software. Door voor de ontwikkeling van nieuwe software eenmalig te betalen, komt voor anderen (waaronder de overheid zelf) dezelfde functionaliteit gratis beschikbaar. Dit zorgt volgens de Piratenpartij voor grote besparingen.

Open source en open standaarden zijn een termijninvestering, die slechts éénmaal hoeft te worden gedaan. Dit in tegenstelling tot diensten of software die bij bedrijven moeten worden ingekocht en waarvoor jaarlijks licentiekosten moeten worden betaald. De overheid biedt bij wetgeving en richtlijnen ook een voorbeeld voor uitwerking, die lagere gemeenten kunnen overnemen of aanpassen. Indien voor deze wetgeving ook software nodig is, wordt deze door de overheid meteen open source en met open standaarden ontwikkeld.

Door de regelgevende overheidsinstantie direct verantwoordelijk te maken voor (een eerste versie van) de uitwerking en de bijbehorende software, kunnen problemen worden voorkomen en wordt dubbel werk op een lager niveau voorkomen. Er komt een systeem dat automatisch terugkoppelt wat er fout gaat op uitvoerend niveau, zodat snel aanpassingen op een hoger niveau kunnen worden gedaan. Een dergelijk systeem is vergelijkbaar met het bug-trackingsysteem dat op het internet gebruikt wordt.

Als het aan de Piratenpartij ligt doen overheden geen zaken met bedrijven waaraan zij, door contractuele verplichtingen, na afloop van de geleverde diensten of producten nog steeds vastzitten (vendor lock-in). Overheden moeten zoveel mogelijk open formaten en open standaarden gebruiken.

Dit vergemakkelijkt het ICT-beleid binnen de overheid en maakt het voor derden makkelijker om een stukje software te ontwikkelen dat door de overheid gebruikt kan worden. Bedrijven en organisaties die opdrachten voor overheden uitvoeren, publiceren hun gegevens in open formaten en maken gebruik van open standaarden en een vrije licentie.

Auteursrecht aanpassen

Auteursrecht is in de ogen van de Piratenpartij een belemmering voor het delen van informatie, ontwerpen en ideeën geworden en moet daarom worden hervormd en tot haar commerciële essentie worden teruggebracht. Niet-commercieel gebruik wordt direct toegestaan en commercieel gebruik wordt beschermd om de auteur een redelijke termijn te geven voor het terugverdienen van zijn investering. Op de lange termijn moeten alle belemmeringen om creatieve werken te maken en te consumeren worden opgeheven, vindt de Piratenpartij. Consumentenrechten moeten de burger beschermen tegen onredelijke beperkingen vanuit de entertainmentbranche. 'Digital Rights Management'- toepassingen die inbreuk maken op deze rechten worden verboden.

Patentsysteem moet aangepast

Het patentsysteem moet aangepast worden ter bevordering van innovatie en kennisdeling, omdat het innovatie tegenwerkt. De focus van de Piratenpartij ligt ten eerste op het verhogen van de drempel tot het verlenen van patenten. De Piratenpartij zou graag zien dat het stimuleren van innovatie en kennisdeling voorrang krijgt op het beschermen van bestaande uitvindingen.

Softwarepatenten remmen innovatie en worden niet ingevoerd. Software is bij uitstek een gebied waarin innovatie in kleine stappen plaatsvindt. Juist hier kan direct geprofiteerd worden van het afschaffen van patenten. Het patenteren van (delen van) processen en interfaces belemmert de ontwikkeling van innovaties op die processen en interfaces, omdat die ontwikkelingen juist gebaseerd zijn op het combineren en aanvullen ervan.

Vrije en ongecensureerde internettoegang is een burgerrecht. Internet mag niet onderworpen worden aan censuur. Netwerkneutraliteit wordt verplicht gesteld. Handhaving van deze wet dient een van de prioriteiten te zijn van het Agentschap Telecom. De Nederlandse overheid maakt zich sterk om dit ook in Europees verband wettelijk te regelen.

Het OV-chipkaart-systeem is nog niet klaar voor gebruik; de strippenkaart moet teruggebracht worden totdat er een goed alternatief is. Het Elektronisch Patiënten Dossier heeft het terecht niet gehaald. Om dergelijke constructies ook in de toekomst te voorkomen, moet er duidelijkheid zijn rondom te beschermen gegevens.

Lees hier het verkiezingsprogramma van de Piratenpartij. [PDF]

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in