Overslaan en naar de inhoud gaan

Omzet Ordina pakt weer lager uit

Wat opvalt is dat onder dit ogenschijnlijk gelijkmatige beeld een flinke beweeglijkheid op divisieniveau schuil gaat. De sterk conjunctuurgevoelige divisie Consulting zag z'n EBITDA-marge verder slinken, van 1,8 naar 1,2 procent. Bij de belangrijke divisie voor Professional Services liep de bruto winstgevendheid terug van 4,5 naar 4,1 procent . En de divisie België/Luxemburg viel terug van 8,1 procent EBITDA-marge in de eerste helft van vorig jaar naar naar 2,7 procent nu.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Het totaalbeeld werd gered door de Divisie Business Solutions die na een fors negatieve marge (-11,3 procent) vorig jaar, nu 0,2 procent positief rapporteert. Een belangrijke factor in in op peil houden van bruto marge is het terugdringen van de reorganisatiekosten van 7,2 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2011 naar 3 miljoen euro in de huidige verslagperiode.

Flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden

"De maatregelen die we in 2011 en de afgelopen periode genomen hebben rondom reductie van personele kosten, flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden en beheersing van de indirecte kosten hebben een duidelijk positief effect. Ook in de toekomst zullen we blijven sturen op deze aandachtsgebieden. Daarnaast constateren we een substantiële verbetering in ons profiel op het gebied van innovatie. De investeringen in proposities op het gebied van Mobile, Security, Cloud, Big Data, Social Media, Smart Sourcing en Unified Communications leiden tot additionele klantopdrachten," stelt CEO Stépan Breedveld in zijn toelichting. In de verslagperiode werden onder meer opdrachten geboekt van diverse Ministeries, Corso, Centraal Orgaan opvang asielzoekers, Halt, Europol en een niet nader aangeduide 'leidende logistiek dienstverlener' in België.

Industrie wordt belangrijker

Opdrachten uit de industrie zijn extra belangrijk voor Ordina nu de traditioneel prominente klantgroepen overheid en financiële dienstverlening duidelijk terughoudend zijn met het initiëren van grote IT-projecten. Dat de verkopen aan de industrie niettemin daalden in de eerste zes maanden van dit jaar is volgens Breedveld het gevolg van het wegvallen van opdrachten van grote internationale klanten; geen drama zo lang de industrieomzet in de strategisch geachte lokale markten zich wel gunstig ontwikkelt, hetgeen volgens Breedveld het geval is.

Breedveld, die nu bijna een jaar geleden het stokje overnam van Ronald Kasteel, zet zwaar in op regionale focus en decentrale verkoop- en resultaatverantwoordelijkheid. Per saldo is verkoopfunctie nog iets zwaarder aangezet.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in