Overslaan en naar de inhoud gaan

Firefox 15 sneller en veiliger

De vorige upgrade van Firefox dateert van medio juli. Sinds vorig jaar introduceert Mozilla ongeveer elke 6 weken een nieuwe versie van de webbrowser.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Een van de belangrijkste verbeteringen is het tegengaan van ‘geheugenlekkage’, zowel door programmeerfouten in de browser zelf als in slecht geschreven uitbreidingen (add-ons) van derden. De ontwikkelaars zijn sinds juni vorig jaar in het kader van het project MemShrink bezig om het geheugengebruik van Firefox terug te dringen.

Het probleem is meestal dat geheugen niet wordt vrijgegeven nadat een betaalde taak is afgerond. Het is dan niet meer beschikbaar voor Firefox zelf, en ook niet voor andere applicaties. De performance van de pc heeft daaronder te lijden. Mozilla denkt het lek nu boven tafel te hebben en het merendeel van de geheugenlekkages te hebben opgelost.

Updates voortaan stilletjes binnengehaald en geïnstalleerd

Tot de nieuwe voorzieningen in de browser behoort ondersteuning van SPDY v3, een door Google ontwikkeld protocol dat het laden van pagina’s sneller en veiliger moet maken. Verder installeert de browser voortaan alle updates automatisch op de achtergrond zonder dat de gebruiker er iets van merkt. De nieuwe versie wordt eerst in een aparte map geïnstalleerd, naast de map met de vorige versie. De volgende keer dat de gebruiker Firefox opstart, wordt de nieuwe map actief.

Versie 15 rekent af met 31 kwetsbaarheden

Firefox 15 heeft ook een sterke beveiligingscomponent. In totaal zijn in de nieuwe versie 31 kwetsbaarheden opgelost, waarvan 23 kritieke. Opmerkelijk is dat bijna de helft van de zwakke plekken was aangemeld door Abhishek Arya, een beveiligingsmedewerker van Google. Een van de lekken stelde kwaadwillenden in staat de controle over de pc te krijgen na het installeren van een nieuwe versie van Firefox. Voorwaarde was wel dat vooraf een speciaal bestandje in de root directory van Windows was geïnstalleerd.

Meeste patches komen ook in stabiele versie Firefox ESR

Het leeuwendeel van de kwetsbaarheden is ook gerepareerd in de ‘extended support release’, kortweg Firefox ESR. Deze versie verschijnt parallel aan de normale releases en biedt minstens een jaar een stabiel product wat betreft mogelijkheden en gebruikersinterface.

Bestaande gebruikers ontvangen Firefox 15 automatisch. Het is ook mogelijk de nieuwe versie handmatig te downloaden bij Mozilla. Volgens schema moet op 9 oktober Firefox 16 uitkomen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in