Overslaan en naar de inhoud gaan

Google Analytics in Noorwegen illegaal

Datatilsynet deed onderzoek naar het gebruik van Googles analysetool voor webverkeer Google Analytics, op sites van de Noorse belastingdienst en het leningenfonds. Daaruit bleek dat de agentschappen geen controle hebben over de manier waarop Google de gegevens over de bezoekers van hun websites gebruikt.
Privacy
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Met bewijzen komen

De inspectie heeft de agentschappen al eerder gewaarschuwd, nu moeten ze voor 10 september bewijzen dat de gegevens van de sitebezoekers anoniem worden verzameld en voor niets anders dan statistische doeleinden worden gebruikt. Als de agentschappen niet met een bevredigend antwoord komen zal de Noorse evenknie van het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) het gebruik van Google Analytics door overheidsagentschappen verbieden.

IP-adressen verzamelen

Volgens de Noorse wet zijn de agentschappen volledig verantwoordelijk voor de behandeling van de gegevens van de bezoekers. Google Analytics en vergelijkbare diensten verzamelen IP-adressen en informatie over het gedrag van de bezoekers van websites. Hoe meer informatie over bezoekers beschikbaar is, hoe beter de site kan worden aangepast op die bezoeker.

Onvoorwaardelijk akkoord gegaan

Volgens de Noorse inspectie hebben de belastingdienst en de andere agentschappen geen zeggenschap over hoe de IP-adressen van bezoekers behandeld worden, omdat ze onvoorwaardelijk akkoord zijn gegaan met de voorwaarden die Google stelt aan het gebruik van Google Analytics.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in