Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruiker moet Windows 8 direct activeren

De productsleutel is nodig om het besturingssysteem te activeren en is bedoeld om gebruik van illegale software tegen te gaan. Hij bestaat uit een reeks van 25 letters en cijfers.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De maatregel geldt voor de detailhandelsversie van Windows 8. De productcode is op een bijgesloten sticker aangebracht. Deze code is verschillend voor de twee versies die op dezelfde drager staan: Windows 8 en Windows 8 Pro.
Als de gebruiker geen productsleutel opgeeft, wordt de installatie afgebroken. De nieuwssite Computerworld meldt dat diverse bloggers, die al over een definitieve versie van Windows 8 beschikken, de verandering hebben ontdekt. Microsoft wilde Computerworld geen toelichting geven op het veranderde beleid.

Productsleutel wordt online bij servers van Microsoft geverifieerd

Na het afronden van de installatieprocedure volgt nog een verifcatie van de opgegeven productsleutel. De computer moet daarvoor met internet verbonden zijn. Op een pc met niet-geactiveerde versie van Windows wordt het bureaublad zwart en krijgt de gebruiker regelmatig herinneringen dat hij een illegale versie gebruikt. Ook schakelt de pc zichzelf ieder uur automatisch uit.

Ook in de gratis Consumer Preview en Release Preview was het al noodzakelijk een productsleutel op te geven. Dat was echter een generieke code die voor alle testexemplaren identiek was.

Windows 7 bood gebruiker 30 dagen respijt

In Windows 7 kregen gebruikers 30 dagen de tijd om de productsleutel op te geven. In deze ‘periode van respijt’ was het mogelijk de software te evalueren voor de aankoop. Sommigen gebruikten de periode ook om een goedkopere upgrade-versie te installeren op een nieuwe harde schijf, partities of virtuele machines aan te brengen en snel wat tests uit te voeren.

Opwaardeerders en zelfbouwers krijgen ermee te maken

Twee typen gebruikers kunnen te maken krijgen met de verandering. Degenen die een bestaande pc met een oudere versie van Windows willen opwaarderen en doe-het-zelvers die op een zelfgebouwde machine Windows 8 willen installeren.

Kopers van een nieuwe pc met Windows 8 hebben geen last van de verandering. Op deze pc’s is de OEM-versie van het besturingssysteem al door de pc-bouwer geactiveerd.

Enterprise-versie heeft eigen methodes voor productactivering

In de Enterprise-versie van Windows 8, die bedoeld is voor organisaties met een volumelicentie, werkt productactivering op een andere manier. De software wordt geleverd met een klantcode (Key Management Service) die het besturingssysteem op de client-pc’s vanaf een lokale machine activeert. Bedrijven die Windows 8 downloaden, kunnen de software online activeren met een Multiple Activation Key via servers van Microsoft.

Er is ook een gratis 90-dagen proefversie van Windows 8 Enterprise. Daar is helemaal geen productsleutel voor nodig om de software te kunnen testen. Activering gebeurt automatisch zodra de pc merkt dat er een internetverbinding is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in