Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweedehands platenzaak voor iTunes-liedjes krijgt rechtszaak aan de broek

Staan jouw iPod, iPhone en iPad ook vol muziek waar je niet meer naar luistert? Wellicht kun je die te gelde maken door ze door te verkopen op de marktplaats van een jong Amerikaans bedrijf. Tenzij de muziekindustrie dat bedrijf de pas af weet te snijden.
iTunes-logo
© Apple
Apple

Apple heeft veel moeite gedaan om illegaal kopiëren via zijn iTunes-winkel te voorkomen; dat was een absolute voorwaarde om de muziekindustrie zo ver te krijgen dat ze werk van hun artiesten per nummer te koop gingen aanbieden in Apples muziekwinkel. Een nieuwe dienst van de Amerikaanse startup Redigi ziet diezelfde muziekindustrie nu als een ondermijning van dat concept. De Recording Industry Association of America heeft Redigi gesommeerd zijn activiteiten te staken, en Capital Records - onderdeel van EMI - is al een rechtszaak begonnen tegen dit 'veilinghuis voor inbreuk op auteursrecht'.

Nummers 30 tot 50 dollarcent goedkoper

De dienst die zoveel aanstoot geeft, is Redigi's marktplaats voor iTunes-liedjes de men nu wel vaak genoeg gehoord heeft. Bij Redigi kan men die liedjes te koop zetten. Liedjes van populaire artiesten als Adele en Justin Bieber zijn voor 50 dollarcent minder te koop dan in de iTunes-winkel. Wie Redigi gebruikt om te (ver)kopen kan bovendien voordeelcoupons krijgen die aankopen nog goedkoper maken.

De Amerikaanse muziekindustrie ziet dit als zoals gezegd als inbreuk op het auteursrecht. Maar volgens Redigi maken de verkopers gebruik van hun eigendomsrecht: een eigenaar heeft te allen tijde het recht om een bezit weer van de hand te doen, ook als het om aangekocht creatief werk gaat.

Redigi schept daarbij voorwaarden die moeten garanderen dat de verkoop plaatsvindt binnen de vereisten van het (Amerikaans) recht. De verkoper moet kunnen aantonen dat hij het digitale bestand dat hij te koop aanbiedt, rechtmatig verkregen heeft in de iTunes-winkel of bij Redigi zelf. Als daar twijfel over bestaat, wordt te koop zetten geweigerd. Redigi verkoopt ook niet meer kopieën van een nummer dan er te koop zijn gezet op zijn marktplaats.

Kern is de techniek voor overschrijven digitale bestanden

Maar de kern van de rechtszaak wordt ongetwijfeld de vraag, hoe goed Redigi's oplossing is voor het verwijderen van de digitale bestanden die een verkoper te koop heeft gezet. Redigi claimt dat het in staat is alle kopieën op gesynchroniseerde apparaten te verwijderen. Daarbij heeft het aan de overschrijvingsroutines uit de bankwereld technieken ontleend die ervoor zorgen dat de digitale content - net als digitaal geld - op geen enkel moment op twee plaatsen tegelijk is. Want als dat wel het geval zou zijn, maakt Redigi een kopie. Een tijdelijke weliswaar, maar dat zou een kleinigheidje zijn waar Redigi makkelijk over zou kunnen struikelen: kopiëren is onder het Amerikaanse auteursrecht namelijk verboden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in