Overslaan en naar de inhoud gaan

Terroristen worden van internet gejaagd

Clean IT is de naam van het nieuwe plan, dat begin dit jaar al is besproken op een bijeenkomst in Berlijn. In september volgt een ontmoeting in Londen, waar meer concrete maatregelen zullen worden besproken. Nederland speelt een stevige rol in het hele project, want een van de aanjagers is But Klaasen, lid van een werkgroep terrorismebestrijding van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ruim geld beschikbaar

De groep Clean IT heeft de beschikking over ruime fondsen. In 2010 kreeg de groep al een bedrag van 400.000 euro. De groep bestaat uit vertegenwoordigers van Duitsland, Spanje, Het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland en Europol.

Het uitbannen van terrorisme is op zich een goede zaak, alleen loopt Clean IT wel aan tegen beschermers van burgerrechten en groepen die de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel hebben staan. Wat voor de één een terroristische uitspraak is, kan voor de ander een wat fors geformuleerde mening zijn.

Terroristische sites blokkeren

De bedoeling is dat afspraken worden gemaakt met internet providers, zodat deze bepaalde sites van het net kunnen halen. In elk geval zullen zij de directe toegang naar die sites blokkeren. Als dat gebeurt, moet wel zeker zijn dat het inderdaad gaat om sites die met een terroristisch oogpunt zijn opgezet. Voordat het uiteindelijke manifest van Clean IT in het voorjaar van 2013 klaar is, zullen de juiste definities nog bepaald dienen te worden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in