Overslaan en naar de inhoud gaan

Softwareupgrade Marsverkenner Curiosity geslaagd

De opwaardering van de software in de 2 boordcomputers begon afgelopen zaterdag. De nieuwe programmacode was al tijdens de vlucht naar Mars naar het ruimtevaartuig gestuurd.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De nieuwe software bevat instructies voor het rijden over het planeetoppervlak, het bedienen van de robotarm op het voertuig en het analyseren van bodemmonsters. Om meer ruimte te maken in het geheugen van de computers is eerst de software verwijderd die nodig was voor de vlucht naar Mars.

Voorlopig alleen lichte taken en korte testrit

Nu de ‘hersentransplantatie’ van de Marsverkenner is voltooid, kunnen de technici in het vluchtleidingscentrum de 10 wetenschappelijke instrumenten en overige apparatuur aan boord grondig testen. De Curiosity krijgt de komende dagen alleen “lichte” taken opgedragen om aan de nieuwe software te wennen. Naar verwachting maakt het wagentje over 4 of 5 dagen een eerste korte testrit door de krater Gale. Intussen blijft de verkenner doorgaan met het nemen van foto’s in hoge resolutie van de omgeving.

Computers gebouwd rond PowerPC-microprocessor

De Curiosity beschikt over een hoofdcomputer en een identiek backupsysteem, gebouwd door BAE Systems. Het hart van beide computers is een RAD750 PowerPC-microprocessor met een kloksnelheid van 200 MHz. Ze beschikken elk over 2 GB flashgeheugen, 256 MB werkgeheugen en een programmeerbare chip (EPROM) van 256 KB. Instructies vanaf aarde doen er bijna 14 minuten over om de Curiosity te bereiken.

De NASA heeft op zijn website een simulator geplaatst waarmee geïnteresseerden zelf een ‘testrit’ met de Curiosity kunnen maken. Vooraf moet speciale software (de Unity Web Player) worden geïnstalleerd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in