Overslaan en naar de inhoud gaan

Handel in Twitter-volgers is 'big business'

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney doet het ... of het wordt voor hem gedaan: het kopen van Twitter-volgers. Dat constateert Barracuda Labs uit analyse van de aanwas van volgers waarin Romney zich mag verheugen. Op één dag, 21 juli 2012, steeg het aantal Romney-volgers met 116.922 man en vrouw, een stijging van 17 procent.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Nog nooit getweet

25 procent van deze volgers had zich na 17 juli van dit jaar laten registreren, en 80 procent had dat de afgelopen 3 maanden gedaan. Een kwart van deze aanwas heeft nooit getweet. En van 10 procent had Twitter de registratie inmiddels opgeschort. Duidelijke tekenen dat er iets niet deugt, zegt Barracuda Labs. Het benadrukt wel dat de gegevens niet toelaten om de zwarte piet te spelen. De nepvolgers kunnen net zo goed door het campagneteam of een politieke medestander van Romney zijn geplaatst als door een politieke tegenstander die Romney er op enig moment mee in verlegenheid wil brengen.

Kopen nep-volgers op Twitter blijkt eenvoudig

Dat Barracuda Labs zo stellig is in zijn oordeel dat er iets niet deugt met Romney's jongste volgers vindt zijn oorsprong in een onderzoek dat het gedaan heeft naar nep-volgers op Twitter. In mei kocht het voor drie nieuwe Twitter-accounts tussen de 20.000 en 70.000 volgers. De karakteristieken van die nep-volgers komen grotendeels overeen met de aanwas in Romney's volgers.

Dat kopen van nep-volgers bleek verrassend eenvoudig. Een zoekopdracht in Google met de woorden 'buy twitter followers' leverde bij de eerste 100 resultaten 20 verkopers op eBay en 58 websites op die de zoeker van dienst zeggen te kunnen zijn. De aankoop vraagt verder geen identificatie van de koper dan de naam van zijn Twitter-account. En gemiddeld heb je dan voor 18 dollar 1000 volgers.

Bij actief beheerde nep-volgers, die door Twitter moeilijker op te sporen en uit te schakelen zijn doordat de beheerders zorgen voor (re)tweets, ligt de prijs hoger. Re-tweets van eigen gedachtenspinsels kunnen overigens ook gekocht worden. 5 dollar voor 2000 retweets lijkt de gangbare prijs.

Veel belangstelling voor nep-volgers

En de markt is willig. Met behulp van de volgers in de drie aankopen die Barracuda Labs deed, wist het ruim 11.000 misbruikers te identificeren - gebruikers die nepvolgers kopen. Gemiddeld kocht zo'n misbruiker en kleine 49.000 volgers. De markt voor het kopen en verkopen van Twitter-volgers moet verbazend groot zijn, als je uit zo'n kleine set aankopen al zoveel kopers van nep-volgers kunt identificeren, concludeert Barracuda Labs in het verslag van zijn onderzoek.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in