Overslaan en naar de inhoud gaan

Calco zoekt 50 starters

In de eerste helft van dit jaar werd al een vergelijkbaar aantal starters opgeleid en aangenomen door het bedrijf dat dit jaar is verhuisd van Amersfoort naar Maarssen. Functies waarop de starters worden ingezet begeven zich veelal op het snijvlak van business en IT, zoals business- of informatieanalist, functioneel of applicatiebeheerder, tester en projectleider.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Meer vraag door vergrijzing en besparing op werving en personeel

“In het eerste halfjaar van 2012 realiseerden we 20 procent groei en de vraag naar goede young professionals blijft toenemen. IT-managers in het Nederlandse bedrijfsleven hebben te maken met de gevolgen van de vergrijzing. Bij veel grote bedrijven ligt de gemiddelde leeftijd op de IT-afdeling boven de 45. Deze medewerkers zullen straks allemaal moeten worden opgevolgd. Bovendien willen opdrachtgevers op kosten voor personeelswerving - en de totale investeringen in personeel - besparen”, verklaart Calco-directeur Robert Gravekamp de grote behoefte aan direct inzetbare starters.

Calco leidt de Young Professionals in twee maanden op tot ICT-expert en stoomt ze klaar om aan de slag te gaan bij opdrachtgevers zoals pensioenfondsen, banken, verzekeraars, gemeenten en zorginstellingen. In een tweejarig traject begeleidt Calco de starters van junior professional tot volwaardig ICT’er. Hierna kan de opdrachtgever besluiten de kandidaat een arbeidsovereenkomst aan te bieden.

Vaktechnische kennis alleen is niet voldoende

Volgens Gravekamp is het tekort aan geschikte starters nijpend. “Veel jongeren zijn bang om van baan te switchen. Maar juist nú hebben zij goede kansen op een vaste baan en een succesvolle carrière binnen de IT.” Calco is niet alleen op zoek naar pasafgestudeerde informatici of jongeren die een andere exacte richting hebben gekozen. “Naast affiniteit met ICT leggen wij in toenemende mate de nadruk op de communicatieve vaardigheden. Het hebben van uitsluitend vaktechnische kennis is al lang niet meer voldoende om succesvol te zijn in de IT”, vertelt recruiter René Megens.

Megens zegt behoorlijk wat sollicitaties te ontvangen van starters. “En dat is nodig ook. Per maand bieden we plaats aan 10 nieuwe collega’s, terwijl er na ons selectietraject gemiddeld ongeveer 7 van de 100 sollicitanten overblijven.” Pasafgestudeerden zijn er volgens hem in overvloed. “Maar de kwaliteit is over het algemeen vrij divers, maar dat komt ook doordat wij uit een ontzettend brede doelgroep selecteren.”

Veeleisende starters

Starters van tegenwoordig zijn volgens de recruiter veeleisend. "Je bent als werkgever niet interessant meer als je uitsluitend een goed salaris biedt. Jongeren vinden het veel belangrijker dat ze de juiste begeleiding krijgen, er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn en ze zich ook in rap tempo op persoonlijk vlak kunnen blijven ontwikkelen. Als je hier als werkgever niet aan kunt voldoen, dan heb je voor wat betreft de huidige generatie young professionals de boot gemist.”

Inmiddels bestaat een kwart van het personeelsbestand bij Calco uit vrouwen, ver boven het marktgemiddelde. Megens: “Wij zijn een jong, dynamisch en ambitieus bedrijf en willen dit ook uitstralen naar de buitenwereld. Daarnaast herkennen wij ons niet in het stigma dat nog altijd heerst omtrent IT: stoffig, donkere achterafkamertjes, alleen maar programmeren, et cetera. Wij nemen hier dan ook nadrukkelijk afstand van: IT is tegenwoordig zoveel meer en biedt ook veel meer mogelijkheden. Wij merken door op deze manier aan beeldvorming te doen, dat vrouwen ook steeds beter hun weg naar ons weten te vinden en - misschien nog wel belangrijker - vervolgens ook niet worden teleurgesteld.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in