Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple bood Samsung in 2010 licenties aan

Dat hebben functionarissen van Apple als getuige verklaard in de patentrechtszaak die het bedrijf tegen Samsung heeft aangespannen. Samsung kon een korting van 20 procent krijgen als het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn eigen technologie, onder meer op smartphones met de besturingssystemen Symbian en Bada, in ruil in licentie zou geven aan Apple.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Tijdens het proces kwam als bewijsstuk een presentatie naar voren die Apple op 5 oktober 2010 aan Samsung had gegeven. Daarin verkondigde Apple de stelling dat ‘Samsung er met zijn Galaxy S voor koos om het archetype van de iPhone te omarmen en te imiteren’.

Apple had liever gezien dat Samsung licentie nam

Apple had liever gezien dat Samsung vooraf een licentie op de vindingen van Apple had gevraagd. Maar Apple was bereid dit verzuim door de vingers te zien “omdat Samsung een strategische toeleverancier is” en voor dit type toestellen een licentie met royaltybetalingen te verstrekken.

Vergoeding in 2010 geraamd op 250 miljoen dollar

Naar berekening van Apple had Samsung over heel 2010 circa 250 miljoen dollar aan licenties moeten betalen, waarvan 120 mljoen voor toestellen met Android, 45 miljoen voor Windows Mobile 7, 53 miljoen voor telefoons met Bada, Symbian en andere operating systems en 32 miljoen voor tablets. Deze bedragen “verbleekten”, aldus de presentatie, bij de omzet die Samsung behaalde op de levering van onderdelen aan Apple.

Samsung zou de licentierechten moeten betalen voor elke smartphone met Android en Symbian, maar ook met Bada "tenzij iPhone-features worden vermeden" en eventueel ook met Windows Phone en 'andere' besturingssystemen, al stond dat laatste open voor discussie. De licentie van 40 dollar per tablet zou na 2 jaar worden verlaagd naar 30 dollar.

Samsung was 2 maanden eerder al gewaarschuwd

Begin augustus had Apple de Koreanen naar eigen zeggen al gewaarschuwd dat het de iPhone imiteerde en inbreuk maakte op zijn patenten. Tegelijk zei Apple tientallen voorbeelden te hebben gevonden waarbij Android, het besturingssysteem van Google, gebruik maakt van Apple-technologie of anderen aanmoedigt dat te doen.

Boris Teksler, die bij Apple verantwoordelijk is voor patentlicenties, verklaarde vrijdag dat de inmiddels overleden topman Steve Jobs en operationeel directeur Tim Cook (nu de CEO) met Samsung over de kwestie hadden gesproken. “We begrepen niet hoe een vertrouwde partner zo’n imitatieproduct kon maken”, aldus Teksler.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in