Overslaan en naar de inhoud gaan

Mountain Lion kan accu MacBook snel uitputten

Dat melden diverse media, waaronder de Amerikaanse nieuwssites PC Magazine en Ars Technica. De op 25 juli gestarte thread over het probleem op de supportsite van Apple (‘Battery life dropped considerably on Mountain Lion’) bevatte tot vanochtend Nederlandse tijd al 450 reacties en was bijna 26.500 keer bekeken.
OS X Mountain Lion
© Apple
Apple

Accuduur soms met de helft bekort

Het nadelige effect van Mountain Lion op het stroomgebruik varieert van gebruiker tot gebruiker. Sommigen melden dat de accu na het installeren van Mountain Lion een uur korter meegaat. Anderen beweren dat ze nog maar half zo lang met hun MacBook Pro of MacBook Air los van de netvoeding kunnen werken. Enkelen krijgen plotsklaps een aanmaning om de accu te laten nakijken of vervangen (‘service battery’), die ze met de vorige versie van OS X nog nooit hadden gezien.

Volgens weer anderen zou het een tijdelijk probleem kunnen zijn doordat het nieuwe besturingssysteem eerst “tot rust moet komen” na het opbouwen van indexbestanden. Het zou ook kunnen dat virusscanners, voor zover geïnstalleerd, het hele systeem eerst grondig moeten nakijken.

Niet-actieve applicaties, Safari en Mail mogelijke boosdoeners

Een van de door gebruikers aangedragen theorieën over de oorzaak is dat geopende, maar niet actieve applicaties onder Mountain Lion de centrale processor zwaarder belasten dan onder de vorige versie van OS X. Een andere geopperde oorzaak is de dat browser Safari 6 energie slurpt. Anderen melden dat na het uitschakelen van de Mail-applicatie het stroomgebruik zienderogen verbetert.

Sommige klagers brengen in herinnering dat Lion (versie 10.7) ook al zwaarder beslag legde op de accu's dan zijn voorganger Snow Leopard (versie 10.6). Er zijn overigens ook gebruikers die juist een veel betere accuduur met Mountain Lion dan met Lion rapporteren.

Apple stak zijn licht op bij klagers

Hoewel Apple het probleem met OS X 10.8 niet officieel heeft bevestigd, lijkt het bedrijf wel actie te ondernemen. Sommige bezoekers van de gebruikersfora zeggen dat technici van Apple systeeminformatie en logbestanden hebben opgevraagd.

Gebruikers hebben zelf diverse mogelijke oplossingen uitgeprobeerd. Die lopen uiteen van het opnieuw installeren van Mountain Lion en het ‘resetten’ van de System Management Controller (SMC) tot het uitschakelen van bepaalde voorzieningen van OS X zoals het zoeksysteem Spotlight.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in