Overslaan en naar de inhoud gaan

Mega-afschrijving drukt HP diep in het rood

HP kocht EDS in 2008 voor een bedrag van 13,9 miljard dollar. Met de overname van de IT-dienstverlener wilde HP beter kunnen concurreren met IBM, dat met zijn IT-diensten een goede entree had bij bedrijven om ook zijn hardware aan de man te brengen. De omzetten uit IT-diensten zouden ook kunnen helpen om de schommelingen in de omzet te dempen waar de verkoop van hardware aan onderhevig is.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Speelveld voor IT-dienstverleners drastisch gewijzigd

Sinds de acquisitie van EDS is het speelveld echter drastisch gewijzigd. Indiase concurrenten hebben een belangrijk deel van de markt veroverd. Klanten zijn bovendien minder geneigd om omvangrijke, langjarige contracten af te sluiten. En aan de horizon belooft cloudcomputing in zijn verschillende vormen een fundamentele verandering te brengen in het verdienmodel van HP.

Steeds minder zullen bedrijven HP inhuren om IT-diensten te verlenen bij hardware en software die ze eerst bij HP hebben aangeschaft. In plaats daarvan zal HP moeten investeren in rekencentra om die rekencapaciteit vervolgens op huurbasis uit te venten. HP noemt dit in het persbericht waarin de aankondiging van de afschrijving verscholen zit 'marktomstandigheden en businesstrends binnen het Services-segment'.

Afschrijving resulteert in miljardenverlies

Gevolg van de voorgenomen afschrijving is dat HP in het derde kwartaal een fors verlies zal laten zien. Naast de afschrijving van 8 miljard moet het ook nog de kosten van het herstructureringsprogramma van zijn resultaten uit gewone bedrijfsvoering aftrekken. In plaats van de voorspelde 1 miljard dollar wordt dat tussen de 1,5 en 1,7 miljard dollar, omdat de krimp met ongeveer 27.000 banen sneller verloopt dan gedacht en omdat meer mensen gebruik maken van het aanbod om vervroegd met pensioen te gaan. Hoe dat uitpakt voor de resultaten blijkt 22 augustus, maar dat HP - ondanks het feit dat de zaken naar eigen zeggen beter gaan dan verwacht - een miljardenverlies zal rapporteren staat wel vast.

Leiding van Enterprise Services vervangen

HP meldt deze feiten in een persbericht met de titel Organisatiewijzigingen bij Enterprise Services. Die organisatiewijzigingen betreffen het vertrek van Giovanni Visentin, die vorig jaar IBM verliet om HP's divisie Enterprise Services te gaan leiden. De dagelijkse leiding van Enterprise Services komt nu in handen van Mike Nefkens, die tot nog toe aan het hoofd stond van de afdeling Europa, Midden-Oosten en Afrika van Enterprise Services. Financieel directeur Jean-Jacques Charhon van Enterprie Services wordt chief operating officer.



Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in