Overslaan en naar de inhoud gaan

Computervirus lijkt onder controle

Het virus genaamd XDocCrypt/Dorifel besmette computers van gemeenten, bedrijven en universiteiten. In totaal zijn enkele duizenden computers besmet. Het virus beschadigt Officebestanden met de extensies .docx of .xlsx. Hierdoor zijn de bestanden niet meer leesbaar. De inhoud van de originele bestanden wordt door het virus versleuteld, maar niet vernietigd.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ook is het IP-adres, waar het virus naar verwees, onbereikbaar gemaakt. Volgens het NCSC heeft die aanpak geholpen, want sindsdien zijn er geen nieuwe meldingen binnengekomen. "Het NCSC gaat er vanuit dat er een grote kans is dat hiermee het ergste achter de rug is maar sluit niet uit dat er nog een aantal meldingen kunnen volgen", aldus een woordvoerster.

Eerder vandaag meldden de gemeente Tilburg en de gemeente Venlo al dat zij langzaam maar zeker weer hun gebruikelijke werkzaamheden kunnen hervatten. Venlo maakte bekend weer streng gecontroleerde e-mails te gaan versturen en vanaf maandag weer volledig operationeel te zijn. Tilburg liet via Twitter weten dat de grootste problemen met het virus opgelost zijn. Het digitaal loket en de winkel van de gemeente zijn weer te raadplegen.

Ook de gemeente Weert is bezig met herstelwerkzaamheden. De bestrijding blijkt echter lastig, aangezien er veel bestanden besmet zijn. Daarom is de dienstverlening vandaag nog beperkt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in