Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtszaak Apple-Samsung in VS begint

Apple en Samsung staan inmiddels in 10 landen in zo’n 20 rechtszaken tegenover elkaar. Inzet van hun conflict zijn gepatenteerde vindingen die worden gebruikt in het ontwerp van mobiele telefoons en tabletcomputers. Apple verwijt Samsung dat diens producten te veel op die van Apple lijken en technologie bevatten die door Apple is uitgevonden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Samsung vindt het tegendeel en wijst erop dat het al mobiele telefoons maakte lang voor de iPhone op de markt kwam. Ter verdediging wil Samsung aanvoeren dat het al in 2006 bezig was een nieuwe generatie mobiele telefoons te ontwikkelen met een simpele, afgeronde vorm en een groot scherm met een enkele bedieningsknop. Dat was dus nog voordat Apple in januari 2007 de eerste iPhone met touchscreen onthulde.

Apple eist een schadevergoeding van 2,5 miljard dollar. Daarnaast zou een voorlopig verkoopverbod op de Galaxy Tab-tablets van Samsung permanent moeten worden en moeten worden uitgebreid tot smartphones.

Samsung sloeg terug met tegenrechtszaak

De Zuid-Koreaanse elektronicareus heeft een tegenrechtszaak aangespannen waarin het stelt dat Apple inbreuk maakt op 5 van zijn patenten. Samsung eist van Apple royaltybetalingen die kunnen oplopen tot 2,4 procent van de verkoopprijs van elk verkocht toestel. Apple verweert zich hiertegen met het argument dat Samsung het Europese standaardisatie-instituut ETSI zou hebben misleid. Samsung zou bij ETSI hebben geijverd voor standaardisatie van bepaalde uitvindingen, maar verzweeg volgens Apple dat het tezelfdertijd patent op die vindingen had aangevraagd.

Samsung staat terecht in het hol van de leeuw

De zaak voor een federale rechtbank in Californië is de eerste waarbij een Amerikaanse jury zich moet uitspreken over de argumenten van beide kemphanen. Hoewel de rechtszaak wordt behandeld op slechts 15 kilometer van Apples hoofdkantoor in Cupertino, betekent dat niet automatisch dat de maker van de iPhone en iPad een thuiswedstrijd speelt. In deze regio, bekend als Silicon Valley, zijn ook veel IT-bedrijven gevestigd – niet in de laatste plaats Google – die alle belang hebben bij het besturingssysteem Android dat onder meer Samsung in zijn smartphones toepast.

Belangen op lucratieve markt voor smartphones zijn enorm

De belangen die met de rechtszaak zijn gemoeid zijn enorm. De wereldmarkt voor mobiele telefoons had in 2011 een waarde van 312 miljard dollar. De iPhone is nu goed voor ruim 46 procent van Apples omzet en de iPad voor 26 procent. Computers zijn voor Apple bijzaak geworden (14 procent van de omzet in het afgelopen kwartaal). Samsung groeit in het lucratieve segment van de smartphones veel harder dan Apple: in het 2e kwartaal op jaarbasis met 173 procent, versus 27,5 procent groei voor Apple.

Een jaar geleden waren ze in marktaandeel nog aan elkaar gewaagd, nu is Samsung met smartphones al bijna 2 keer zo groot als Apple. De Koreanen verkochten in het 2e kwartaal 50,2 miljoen smartphones; Apple 26 miljoen iPhones. Op de markt voor mobiele telefoons als geheel is Samsung bijna 4 keer zo groot als Apple: 98 miljoen versus 26 miljoen stuks in het 2e kwartaal.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in