Overslaan en naar de inhoud gaan

Google verzuimde alle StreetView-data te wissen

Volgens de Information Commissioners Office (ICO) is het feit dat nog steeds informatie aanwezig is kennelijk in strijd met de overeenkomst die de Britse toezichthouder in november 2010 met Google sloot. De ICO zegt met collega’s in andere EU-landen en elders in de wereld in contact te staan om tot een gecoördineerde reactie te komen.
hard drives
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Jurist van Google erkent nalatigheid

Peter Fleischer, hoofd juridische zaken van Google, heeft in een brief aan de ICO toegegeven dat het nog steeds “een kleine hoeveelheid” van de data bezit die de StreetView-voertuigen in het Verenigd Koninkrijk hebben vergaard vóór mei 2010. Dit was aan het licht gekomen tijdens een handmatige beoordeling van duizenden schijven. Zonder nadere specificatie voegde Fleischer eraan toe dat ook gebruikersgegevens uit “andere landen” nog niet zijn vernietigd.

Waarom Google nog niet alle omstreden gegevens heeft vernietigd wordt uit de brief van Fleischer aan de ICO niet duidelijk. Hij verontschuldigt zich wel voor deze ‘fout’ en verzoekt de toezichthouder om nadere instructies. Google biedt aan de nog bestaande gegevens voor onderzoek beschikbaar te stellen of ze alsnog te vernietigen. Een bron van Computerworld zei dat de data door een ‘menselijke fout’ over het hoofd zijn gezien.

Camerawagens onderschepten communicatie wifi-netwerken

In 2010 zorgde Google voor commotie in diverse landen – waaronder de VS, Duitsland, Frankrijk en Engeland – toen bleek dat zijn camerawagens niet alleen foto’s maakten maar ook gegevens over wifi-basisstations van particulieren en bedrijven langs de afgelegde routes verzamelden. Van niet-beveiligde netwwerken werd ook het dataverkeer onderschept en bewaard. Dat gebeurde met software die door een overijverige medewerker van Google was ontwikkeld.

Toezichthouders in veel landen deden onderzoek naar StreetView

Onder meer in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië en België leidde de handelwijze van Google tot officiële onderzoeken van de lokale toezichthouders. In Nederland tikte het College bescherming persoonsgegevens (CBP) Google op de vingers. In de VS veroordeelde de Federal Communications Commission (FCC) Google tot een boete van 25.000 dollar omdat het bedrijf het onderzoek naar StreetView had tegengewerkt. De Britse ICO droeg Google eind 2010 op om alle data van wifi-gebruikers te vernietigen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in