Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple haalt technologie vingerafdrukken in huis

De overnameprijs per aandeel (8 dollar) ligt 58 procent boven de slotkoers van Authentec van vorige week donderdag. Maar na de bekendmaking schoot de koers vrijdag met 66 procent omhoog. Dat kan erop duiden dat speculanten een hoger tegenbod verwachten. In dat geval is de overname misschien nog niet helemaal zeker, al hebben Apple en AuthenTec al overeenstemming bereikt. Zo’n tegenbod zou bijvoorbeeld van Samsung kunnen komen, verwachten door Bloomberg geraadpleegde analisten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

AuthenTec werd in oktober 1998 opgericht als afsplitsing van chipmaker Harris Semiconductor. In oktober 1999 begon de massaproductie van de eerste vingerafdruksensor van het nieuwe bedrijf. AuthenTec is gevestigd in Melbourne - niet in Australië maar in de Amerikaanse staat Florida.

Vingerafdruk veiliger dan simpele pincode

Met AuthenTec haalt Apple veiliger methodes van gebruikersauthenticatie in huis dan de simpele 4-cijferige pincode waarmee nu de toegang tot een iPhone of iPad kan worden beveiligd. Fujitsu bijvoorbeeld integreert de sensoren van AuthenTec in sommige modellen van zijn mobiele telefoons. Apple zou de biometrische technieken ook kunnen gebruiken om betalingen met de smartphone te beveiligen. In mei introduceerde AuthenTec zijn eerste 'smart sensor' voor het beveiligen van mobiele betalingen met behulp van Near Field Communication (NFC), een techniek die nu nog niet in de iPhone zit.

Of Apple zijn mobiele apparatuur daadwerkelijk met behulp van de biometrische know-how van AuthenTec wil gaan beveiligen, is echter nog niet duidelijk. De techniek op zichzelf is niet nieuw en pc-fabrikanten als HP bouwen al jarenlang vingerafdruklezers in in sommige zakelijke notebooks. Vingersensoren zijn ook als uitbreiding van een pc leverbaar.

Samsung wilde sensoren AuthenTec gaan gebruiken

Misschien niet toevallig volgt de overname slechts een week op de bekendmaking van Samsung dat het de sensoren van AuthenTec in toekomstige apparatuur wil toepassen. Apple en Samsung staan als kemphanen tegenover elkaar op de markt voor smartphones en tablets; een strijd die tot in de rechtszaal wordt uitgevochten. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Samsung nog steeds met AuthenTec in zee wil nu Apple de nieuwe eigenaar wordt.

Apple wilde Bloomberg niet uitleggen wat de plannen zijn met AuthenTec. De afgelopen 5 jaar kocht Apple 12 bedrijven, waaronder dit jaar een Israëlische leverancier van flashdrives (Anobit Technologies) en de maker van een zoekmachine voor iPhone- en iPad-apps (Chomp). De grootste aankoop was die van een patentenpakket van het failliete Canadese telecombedrijf Nortel Networks voor 4,5 miljard dollar in 2011. Dat gebeurde in samenwerking met Microsoft en andere IT-bedrijven.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in