Overslaan en naar de inhoud gaan

Patent Apple kan concurrenten opbreken

Het patent is dinsdag toegewezen door het U.S. Patent and Trademark Office als onderdeel van een serie van 25 patenten, meldt Wired. Volgens deze nieuwssite, die weer verwijst naar de website Patently Apple, lijkt het patent een geducht wapen waarmee Apple de makers van Android-toestellen het leven zuur kan maken. Doordat het octrooi zo breed en veelomvattend is, zou Apple concurrenten die vergelijkbare interfaces in hun producten hebben ingebouwd met juridische stappen om de oren kunnen slaan.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Aanvraag dateert nog van voor eerste iPhone

Apple vroeg het octrooi oorspronkelijk aan in juni 2007, toen de eerste iPhone nog een jaar in de toekomst lag. Tot de 5 in het document genoemde uitvinders behoort Scott Forstall, senior vicepresident voor iPhone-software. Het Amerikaanse octrooibureau heeft het patent geregistreerd onder nummer 8.223.134.Een PDF met de illustraties is te vinden bij Free Patents Online.

In de beschrijving van zijn vinding – die in totaal 30 claims omvat - verwijst Apple naar het feit dat draagbare elektronische apparatuur steeds compacter wordt, terwijl het aantal functies toeneemt. Het ontwerpen van een gebruikersinterface waarmee gebruikers makkelijk met dit multifunctionele toestel kunnen interacteren is daardoor “een aanzienlijke uitdaging” geworden.

Gebruikersinterface is poort naar content en reacties

Dat is een ongelukkige ontwikkeling, aldus nog steeds Apple, omdat de gebruikersinterface de ‘poort’ is voor zowel het ontvangen van inhoudelijke informatie als reactie op handelingen en gedragingen van de gebruiker.

In het verleden voegden fabrikanten steeds meer fysieke knopjes toe aan hun toestellen om toegang te geven tot alle nieuwe functies. De gebruiker moest daardoor ingewikkelde toetscombinaties en menustructuren onthouden, gaat de patentbeschrijving verder. Apple volgde een andere weg met het aanraakscherm van de iPhone en later de iPad.

Patent dekt breed scala aan functies van grafische gebruikersinterface

Het nieuwe patent haakt in op deze ontwikkeling door allerlei grafische bedieningsmogelijkheden, variërend van een multi-touch gebruikersinterface in het algemeen tot de weergave van menulijsten en binnengekomen e-mails, een virtueel toetsenbord met de weergave van een conversatie in een chatapplicatie, en mini-weergaven van gemaakte foto’s en video’s (‘filmrol’ in de iOS-terminologie van Apple). Zo ongeveer alles wat je met een smartphone met aanraakscherm kunt doen, lijkt onder het patent te vallen.

Topman Cook wil niet dat anderen aan de haal gaan met vindingen Apple

Wired verwijst naar uitlatingen van Tim Cook, de opvolger van Steve Jobs als CEO van Apple, op een conferentie eerder dit jaar. “Zoals wij het zien, is het voor Apple belangrijk om niet de ontwikkelaar voor [de rest van] de wereld te zijn. Het kan niet zo zijn dat we al onze energie en zorg steken in het maken van een schilderij waar iemand anders vervolgens zijn naam op zet”, aldus Cook.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in