Overslaan en naar de inhoud gaan

Office 2013-toepassingen krijgen facelift

Het eerste dat opvalt bij de preview is de aanpassing in het interface. Het zal weinig verrassing wekken dat het ontwikkelteam zich daarbij heeft laten inspireren door het Metro-interface dat Microsoft in het kader van Windows 8 heeft ontwikkeld. De vertrouwde elementen, zoals het lint, zijn daarbij wel behouden gebleven.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Word bewerkt pdf

Tussen de functionele verbeteringen valt op dat het in Word vanaf de 2013-versie mogelijk is PDF-bestanden te bewerken alsof het Word-bestanden zijn. Behalve als PDF kan men zo'n bewerkt PDF-bestand vervolgens ook in een Word-bestandsformaat opslaan. Word houdt vanaf de 2013-versie ook bij waar een lezer gebleven is, als hij het lezen van een omvangrijk document onderbreekt. Ook het samenwerken aan documenten heeft enkele verbeteringen ondergaan, waardoor het bijhouden en verwerken van wijzigingen simpeler en overzichtelijker is. En men kan straks iemand op afstand mee laten lezen door hem een link te sturen voor zijn browser, ook als die persoon niet over Word beschikt.

PowerPoint-presentatie makkelijker te maken

PowerPoint biedt in de nieuwe versie onder andere bij het maken van presentaties een vooruitblik op de beschikbare templates. Daardoor krijgt de samensteller een beter beeld van het resultaat waar zijn inspanningen in zullen resulteren. Het opzoeken van geschikte illustraties is eveneens versimpeld: vanuit PowerPoint kan men rechtstreeks online - via Bing Image Search - naar beschikbare plaatjes zoeken. En als een plaatje is gevonden, kan men het met een druk op de knop in de slide opnemen. Het geven van presentaties wordt eenvoudiger met de Presenter View. De presentator ziet in die modus een overzicht van al zijn slides, terwijl de toehoorders alleen de slide zien die op dat moment besproken wordt. Dat maakt het heel eenvoudig om heen en weer te springen in een presentatie. Vanaf PowerPoint 2013 kan men tijdens een presentatie ook inzoomen op delen van een slide, zoals een grafiek.

Nieuwe analysetools in Excel

In Excel vallen met name de nieuwe analysetools op. Handig voor de incidentele gebruiker is het Quick Analysis-tool. Dat geeft suggesties voor mogelijkheden om gegevens te bewerken of te analyseren die door de gebruiker zijn geselecteerd. In de Professional Plus-versie van Office 2013 biedt Microsoft een functie die vergissingen of verbroken verwijzingen in spreadsheets kan opsporen. Volgens Microsoft kan deze Spreadsheet Inquire & Compare-functie ook inconsistenties tussen verschillende werkbladen opsporen, waardoor ze een rol kan spelen bij het opsporen van fraude.

De wijzigingen in de overige toepassingen zijn weinig spectaculair. De e-mailclient Outlook biedt verbeterde zoekmogelijkheden. En OneNote, voor het maken van aantekeningen, krijgt in een aparte versie voor tablets betere mogelijkheden voor vingerbediening. OneNote kan in de 2013-versie ook Excel- en Visio-elementen importeren, en kan net als Word nu ook bijhouden waar iemand bij het doorploegen van een bestand gebleven is.

De preview is te downloaden op de speciale Office 2013-preview site.



Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in