Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft lijdt verlies door afboeking op miskoop

Dat blijkt uit de cijfers over het 4e kwartaal van het boekaar 2011/2012, die Microsoft donderdagavond (Nederlandse tijd) publiceerde. In het verslag over de periode april-juni prijkt onderaan de streep een nettoverlies van 492 miljoen dollar. Een jaar geleden maakte Microsoft in hetzelfde kwartaal nog een winst van 5, 9 miljard dollar. Vooral de afboeking van 6,2 miljard dollar op aQuantive, waarvoor Microsoft in 2007 nog 6,3 miljard dollar neertelde, heeft geleid tot het zeldzame verlies.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Omzet doorgeschoven wegens kortingactie Windows 8

De kwartaalomzet steeg van 17,37 miljard dollar naar 18,06 miljard dollar. De omzetgroei is met 4 procent relatief bescheiden voor Microsofts doen. De teruggevallen groei op de pc-markt, waardoor Microsoft ook minder Windows-licenties verkocht, is daar debet aan.

Marktonderzoeker Gartner constateerde vorige week dat de wereldmarkt voor pc's afgelopen kwartaal stagneerde. In Europa en Azië was nog wel sprake van 2 procent groei, maar in de VS daalde de afzet met bijna 6 procent en in Latijns-Amerika met 2 procent.

Microsoft schoof ook 540 miljoen dollar aan omzet door naar het lopende, 1e kwartaal van zijn nieuwe boekjaar. De maatregel heeft te maken met kortingen die kopers van een pc met Windows 7 nu krijgen op een upgrade naar Windows 8, dat op 26 oktober wordt geïntroduceerd.

Business-divisie meest profijtelijk, onlinediensten een aderlating

De prestatieverschillen tussen de divisies van Microsoft zijn groot.

  • Windows en Windows Live: deze divisie, die hoofdzakelijk de clientversies van Windows verkoopt, zag zijn omzet met bijna 13 procent zakken naar 4,15 miljard dollar. Tegelijk slonk de operationele winst met 18 procent naar 2,4 miljard dollar.
  • Server and Tools: met producten als Windows Server, SQL Server, SharePoint en Dynamics wist deze divisie de verkoop met 13 procent op te krikken tot 5,09 miljard dollar. De winst steeg met bijna een kwart naar 2,1 miljard dollar.
  • Microsoft Business: het vlaggenschip Office en andere zakelijke software bracht 6,29 miljard dollar binnen, 7 procent meer dan een jaar geleden. De operationele winst van de divisie steeg 9 procent naar 4,1 miljard dollar.
  • Entertainment and Devices: met onder meer de spelcomputer Xbox, muizen en toetsenborden haalde Microsoft 1,78 miljard dollar op, een kleine 20 procent meer dan een jaar geleden. het winstje van vorig jaar (13 miljoen) sloeg om in een verlies van 263 miljoen dollar.
  • Online Services: de mega-afboeking op advertentieverkoper aQuantive kwam op het bordje van deze divisie, die een verlies van 6,67 miljard dollar leed. Een jaar geleden brachten de onlinediensten - onder meer zoekdienst Bing - een verlies van 745 miljoen dollar teweeg. Vergeleken daarmee blijft de omzet gering, al ging deze wel met 8 procent omhoog naar 735 miljoen dollar.

Jaaromzet 5 procent omhoog, winst 27 procent omlaag

Over het hele boekjaar behaalde Microsoft een nettowinst van bijna 17 miljard dollar, 27 procent minder dan in 2010/2011. De omzet over heel 2011/2012 steeg met 5 procent naar 73,72 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in