Overslaan en naar de inhoud gaan

Inbraak 'ethische' hacker bij Amsterdams vervoerbedrijf

Ook de website van het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf (GVB) van Amsterdam was een uur lang niet bereikbaar. Dat meldde het GVB vanochtend in een persbericht met de titel 'Hackers helpen GVB'. Het bedrijf zegt zijn systemen tijdelijk uit de lucht te hebben gehaald omdat in eerste instantie niet duidelijk was wie de hack had uitgevoerd.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De hacker wilde “vanuit ethisch oogpunt testen hoe de informatie van het GVB beveiligd was,'. aldus een verklaring van het GVB. Het ov-bedrijf heeft hem via onderzoeksjournalist Brenno de Winter, die met de hacker in contact stond, gevraagd te helpen om alle systemen weer op orde te krijgen. “Daarnaast is door ons aanvullende beveiligingsexpertise ingehuurd'', aldus een woordvoerster. “De veiligheid van het openbaar vervoer en reizigers staat voor ons voorop.''

Klantgegevens zouden niet in het geding zijn geweest

De hacker zag kans persoonsgegevens van het personeel en indelingsroosters uit het beveiligde deel van de GVB-systemen te halen. Volgens het vervoerbedrijf zijn geen klantgegevens in het geding geweest.

Algemeen directeur Bart Schmeink reageert laconiek: “We zijn blij dat een onderzoeksjournalist ons heeft gewezen op de hacker. Alles wat onze informatiesystemen beter en veiliger maakt, juich ik toe.'' De Winter stelde het GVB er vrijdag van op de hoogte dat de IT-systemen van het bedrijf een beveiligingslek hadden. De hack was uitgevoerd door een lid van de 'Vereniging van Hackende Huisvrouwen'.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in