Overslaan en naar de inhoud gaan

EU start onderzoek naar Microsoft

De Europese Commissie in Brussel begint een onderzoek naar Microsoft. De commissie wil weten of het Amerikaanse softwarebedrijf zijn afspraken is nagekomen om internetters de mogelijkheid te geven hun eigen webbrowser te kiezen.
Europese vlag
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

Als blijkt dat Microsoft de toezeggingen uit 2009 niet is nagekomen, volgen strenge sancties, dreigt Europees Commissaris Joaquin Almunia (Mededinging).

Het concern beloofde destijds dat klanten bij de installatie van Microsoft-software een keuzescherm zouden krijgen om hun browser te selecteren. Maar Brussel vraagt zich af of dat het geval is bij het softwarepakket Windows 7 Service Pack 1, dat in februari vorig jaar op de markt kwam.

Scherm voor browserkeuze ontbrak in Service Pack 1

Microsoft erkende onlangs dat het keuzescherm vorig jaar niet te zien was, hoewel het concern eind vorig jaar nog had beweerd alle toezeggingen na te komen.

"Ik vertrouwde erop dat de rapporten van het bedrijf accuraat waren. Maar het lijkt erop dat dat niet het geval was'', aldus Almunia. Brussel maakte eind 2009 afspraken met Microsoft om wat te doen aan de dominante positie van de browser Internet Explorer op de Windows-software van het bedrijf.

Volgens Almunia is het de eerste keer dat een bedrijf antitrust-afspraken met de Europese Commissie niet lijkt na te komen en dus Europees recht misacht. Het aandeel van Windows op de Europese markt van computers en laptops ligt boven de 90 procent.

Microsoft biedt excuses aan voor 'technische fout'

Microsoft bood dinsdagmiddag zijn excuses aan voor de "technische fout" in de servicepack-update waardoor het keuzescherm niet verscheen. De software-gigant belooft onmiddellijk maatregelen te nemen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in