Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel investeert miljarden in ASML

De totale investeringen voor technologische ontwikkeling en aandelen door Intel in ASML bedraagt 4,1 miljard dollar. De transactie wordt naar verwachting na een stemming onder de aandeelhouders in het derde kwartaal afgerond.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Impuls voor de kennisontwikkeling

De miljardeninvestering van het Amerikaanse computerbedrijf Intel in chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven geeft "een enorme impuls aan onderzoek en ontwikkeling in de high tech’’. Dat liet minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) dinsdag via zijn woordvoerder weten.

"Dat levert kennis en banen op in een van de topsectoren van onze economie’’, aldus Verhagen in een reactie. ASML wil in totaal een kwart van de aandelen aan zijn klanten verkopen. Met het geld wil het bedrijf de technologische ontwikkeling versnellen, zoals de beschikbaarheid van nieuwe technologieën voor de zogenoemde 450-mm wafers en extreme ultraviolet (EUV) lithografie..

Intel koopt in eerste instantie 10 procent van de uitstaande aandelen ASML voor 1,7 miljard euro. Daarnaast zal Intel nog eens 5 procent aan aandelen kopen in het kader van het aanbod van ASML aan zijn grootste klanten om minderheidsparticipaties te nemen tot maximaal 25 procent.

Meer geïnteresseerden

Topman Eric Meurice van ASML stelde tijdens een telefonische persconferentie dat zijn bedrijf met de drie grootste klanten heeft gesproken. Er vinden nog gesprekken plaats met de Taiwanese chipproducent TSMC en het Zuid-Koreaanse conglomeraat Samsung over een investering. Hij kon niet aangeven of deze twee partijen het resterende deel van het programma oppakken.

ASML verwacht aankondigingen van extra klanteninvesteringen in de komende weken, hoewel daarover dus geen zekerheid bestaat. Vanwege de huidige afspraken met Intel kan ASML 1000 tot 1200 extra mensen aannemen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in