Overslaan en naar de inhoud gaan

Herstart voor Wi-Fi Direct

Wi-Fi Direct moet het eenvoudiger maken om rechtstreeks verbinding te leggen tussen twee apparaten, bijvoorbeeld een laptop en een printer, zonder tussenkomst van een router, en dus zonder dat er een netwerkverbinding hoeft te zijn. De specificaties klonken indrukwekkend, bij de introductie. Doorvoersnelheden tot 250 megabit per seconde, een bereik van zo'n 200 meter, beveiliging met WPA2 ... daar kan Bluetooth een puntje aan zuigen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Implementatie van Wi-Fi Direct laat te wensen over

Maar die mooie specificaties hebben niet tot een run op Wi-Fi Direct geleid. Daar zijn een aantal redenen voor aan te wijzen. Zoals de relatieve onzichtbaarheid van de functie voor eindgebruikers. En onheldere definities in de standaard, waardoor er verschillen konden ontstaan in de invulling ervan. Apparaten van verschillende leveranciers kunnen daarom niet altijd goed via Wi-Fi Direct met elkaar communiceren.

De Wi-Fi Alliance, die presideert over de ontwikkeling van wifi, heeft een werkgroep opgericht om verbetering in de bruikbaarheid en acceptatie van Wi-Fi Direct te brengen. Die werkgroep moet binnen 12 tot 18 maanden met resultaten komen, vertelde executive director Edgar Figueroa van de Wi-Fi Alliance aan PC World.

Niet de verbinding, maar de toepassing centraal

Een van de zaken waar de groep aan werkt, is het ontwikkelen van een methode waarmee apparaten elkaar kunnen laten weten dat Wi-Fi Direct beschikbaar is. Zo zou een printer aan een camera of een smartphone moeten kunnen laten weten dat hij klaar staat om foto's af te drukken. "Het moet niet gaan om de verbinding, de ontdekking van de mogelijkheden moet voorop staan", aldus Figueroa.

Daarnaast moeten de incompatibiliteiten uit de weg geruimd worden, en moet er een mechanisme komen dat ervoor zorgt dat apparaten alleen maar diensten aanbieden die vanaf het andere apparaat ook echt werken. Nu komt het nog te vaak voor dat een gebruiker via Wi-Fi Direct bijvoorbeeld wel een printer in de buurt ontdekt, maar er vervolgens niet op blijkt te kunnen printen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in