Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple gewipt uit 'groen label'-programma

Apple voldoet niet meer aan de richtlijnen door de manier waarop producten in elkaar zijn gezet. Steeds meer componenten zitten aan elkaar vast, bijvoorbeeld de gelijmde accu. Het EPEAT-keurmerk vereist dat elektronica makkelijk te demonteren is en giftige stoffen en zeldzame metalen eenvoudig zijn te scheiden van de rest van het afval.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Apple heeft zelf het besluit genomen niet langer te voldoen aan de richtlijnen en laat zijn design-strategie prevaleren. De directeur van EPEAT reageert geschokt in The Wall Street Journal: "Zij (Apple) waren belangrijke aanhangers en we zijn teleurgesteld dat zij hun producten niet meer tegen deze standaard willen laten meten."

Overheidsaanbesteding in het geding

Het EPEAT-label is een belangrijk selectiecriterium bij de Amerikaanse overheid. Sinds 2009 is een decreet van president Obama van kracht dat vereist dat minstens 95 procent van alle elektronica gekocht door de federale overheid en aannemers van het EPEAT-label moet zijn voorzien. Daarmee zou Apple en probleem kunnen krijgen bij de afzet van nieuwe iPads, iPhones en Macs bij de overheid.

Apple stelt nog altijd een milieuvriendelijk bedrijf te zijn door in het ontwerp het accent te leggen bij energiezuinig produceren waarbij zo min mogelijk grondstoffen verloren gaan. Apple heeft bovendien zijn eigen recycleprogramma waarin naar eigen zeggen wereldwijd 70 procent van de eigen producten terecht komt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in