Overslaan en naar de inhoud gaan

Cisco draait omstreden routerbeheer terug

Cisco begon deze week met een automatische firmware-update van zijn routers voor thuisgebruik en kleine ondernemingen. Onderdeel van die aanpassing was de overschakeling van een lokaal beheer van de router via het IP-adres 192.168.1.1, naar een cloudgebaseerde variant via Cisco Connect Cloud.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Die actie lokte veel protest uit. Niet alleen zagen de eigenaren van deze apparatuur opeens ongevraagd allerlei gegevens verhuizen naar een door Cisco-beheerde cloudomgeving, ook was een aantal geavanceerde beheermogelijkheden verdwenen. Verder moesten klanten inloggen op de dienst en daarbij akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden waarin onder meer een aantal piraterij- en porno-werende clausules in waren opgenomen.

Lokaal beheer is nu standaard maar met beperking

Cisco verklaarde gisteravond de procedure om de Cisco Connect Cloud-variant uit te schakelen te vereenvoudigen, als 'antwoord op de reacties van klanten'. De standaard instelling blijft nu lokaal beheer en de cloudgebaseerde versie is een optie. Het bedrijf haastte zich ook om te onderstrepen dat het nooit in de bedoeling heeft gelegen het internetgebruik van klanten in kaart te brengen.

Uit de eerste ervaring blijkt echter dat na het herstel van het lokale management ook slecht een zeer beperkte gereedschapsset is teruggekomen. Wanneer een gebruiker de 'advanced' -opties aanklikt, volgt alsnog een doorverwijzing naar Cisco Connect Cloud. Om de volledige set terug te krijgen is het herinstalleren van de oude firmware-versie de enige optie. Cisco zegt voortaan zowel lokaal als cloudgebaseerd beheer te faciliteren, maar het is onduidelijk of Cisco ook van plan is de geavanceerde lokale beheertools te blijven ondersteunen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in