Overslaan en naar de inhoud gaan

Atos: 'loonoffer noodzakelijk door gedaalde tarieven'

Dat heeft Atos vanochtend in een verklaring tegenover AutomatiseringGids.nl gezegd naar aanleiding van een bericht van vrijdag over de kwestie. Atos zegt in de verklaring op middellange termijn continuïteit voor de betreffende medewerkers te willen bewerkstelligen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Tarieven substantieel gedaald

Aanleiding voor Atos om het verzoek bij de medewerkers neer te leggen is de te hoge kosten van sommige medewerkers door de verslechterde marktomstandigheden. "De tarieven in de IT-markt zijn substantieel gedaald, terwijl de salarissen - vastgesteld in zeer gunstige omstandigheden toen nog sprake was een groei in de IT-markt - op hetzelfde niveau zijn gebleven. Medewerkers zijn moeilijker inzetbaar omdat klanten niet langer bereidt zijn deze tarieven te betalen.”

Om de inzetbaarheid van medewerkers te vergroten is een realistische verhouding tussen arbeidskosten en tarief een belangrijke voorwaarde, zegt Atos.

Atos in verwarring

Gerard van Hees, bestuurder van FNV Bondgenoten, zegt dat Atos in verwarring is. “Ze kampen al heel lang met een krimpende organisatie. Er zijn een paar duizend mensen vertrokken, perspectief ontbreekt in de koers. Veel ingesourcete mensen hebben te lang geen loongroeiperspectief. Dat is zorgelijk. Er worden ad hoc maatregelen getroffen om het schip te laten drijven.”

Loonoffer niet zonder uitruil

Van Hees adviseert zijn leden bij Atos die het aangaat, zelf goed te kijken tegen welke voorwaarden ze wel bij klanten weggezet kunnen worden. “Wie zelf denkt dat hij langdurig niet ingezet kan worden, kan kijken of scholing een oplossing kan bieden.” Van Hees is niet principieel tegenstander van loonsverlaging, maar het moet wel een vorm van uitruil zijn, bijvoorbeeld met scholing. Dus wie langdurig op de bank zit, doet er verstandig aan werk te maken van scholing om te kunnen worden ingezet.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in