Overslaan en naar de inhoud gaan

'Stop de uitverkoop van hoogwaardig werk uit Nederland'

Het manifest – 'Stop de uitverkoop van hoogwaardig werk uit Nederland' geheten – is opgesteld door vakorganisaties FNV Bondgenoten, De Unie en Abvakabo FNV, en Ondernemingsraden en kaderleden van HP, IBM, Océ, KPN, NXP Semiconductors, Ericsson en ATOS.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

“Offshoring heeft ertoe geleid dat steeds hoogwaardiger werk uit Nederland verdwijnt, waardoor ook de winsten naar het buitenland wegvloeien en de werkgelegenheid afneemt. Van de plannen om de gerealiseerde besparingen te herinvesteren in de ontwikkeling van nieuwe kennis en vaardigheden voor Nederlandse werknemers is weinig terechtgekomen”, licht FNV-Bestuurder Bob Bolte toe. Daarnaast vinden de ondertekenaars van het manifest dat bedrijven en overheid te weinig investeren in Nederlandse werknemers.

Dit is stukloon pur sang

De concurrentie op loon wordt door crowdsourcing verder aangezwengeld. “Hooggekwalificeerd werk wordt in modules verdeeld en vervolgens per opbod via internet aangeboden. Degene die het snelst de beste oplossing tegen de laatste prijs aanbiedt, is de enige die hieraan verdient. Dat is stukloon pur sang en van het achterliggende verdienmodel profiteren vooral de aandeelhouders van multinationals”, verduidelijkt Bolte.

Besparingen herinvesteren

In het manifest roepen vakbonden en medezeggenschapsraden bedrijven en overheid op om hun verantwoordelijkheid te nemen en te stoppen met de uitverkoop van hoogwaardig werk. Bijvoorbeeld door te eisen dat geoutsourced werk alleen door Nederlandse werknemers wordt verricht. Verder moeten de besparingen daadwerkelijk worden geherinvesteerd in kennis en vaardigheden. Daarnaast pleiten de opstellers van het manifest voor een aanscherping van de wet- en regelgeving met betrekking tot de globalisering van de arbeidsmarkt, zodat de overheid een eind kan maken aan onnodige concurrentie op arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in