Overslaan en naar de inhoud gaan

Atos vraagt loonoffer van medewerkers

Een aantal medewerkers van Atos Technology Services heeft de afgelopen maanden het verzoek gekregen om op vrijwillige basis een percentage van hun salaris in te leveren. Het gaat om percentages van 10 en 15 procent. De betrokken medewerkers krijgen te horen dat er sprake is van een functioneringsissue, en dat hun salaris niet overeenkomt met hun persoonlijke rendement.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Volgens een anonieme bron krijgen medewerkers die niet instemmen met de vrijwillige verlaging van hun loon te horen dat Atos zich beraadt op verdere stappen.

OR niet op de hoogte

De ondernemingsraad van Atos zou volgens de bron niet over het loonoffer dat van medewerkers wordt gevraagd zijn geïnformeerd. Een deel van de mensen die het verzoek hebben gekregen heeft inmiddels zowel de OR als de vakbonden op de hoogte gebracht van de gang van zaken.

Gerard van Hees, bestuurder van FNV Bondgenoten, bevestigt het verhaal van de anonieme bron. Volgens hem is medewerkers gevraagd om 10 tot 15 procent van hun salaris in te leveren. Vanmiddag zal Van Hees, nadat hij contact heeft gehad met Atos, een uitgebreidere reactie geven. Ook Atos is om een reactie gevraagd, maar die laat even op zich wachten.

Aino vroeg personeel ook loonoffer

Collectieve loonoffers worden doorgaans ingezet als laatste redmiddel door bedrijven die op omvallen staan. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij IT-dienstverlener Aino in 2002, dat van alle medewerkers een vrijwillige loonsverlaging van 20 procent vroeg. Hoewel de respons op het verzoek goed was, ging het bedrijf toch failliet.

Loonverzoek van HP werkte niet

Bij Atos Technology Services gaat het niet om een collectief loonoffer, maar om individuele verzoeken om salaris in te leveren. In 2009 vroeg HP wereldwijd de medewerkers vrijwillig een percentage van hun loon in te leveren. De oproep van topman Mark Hurd was geen succes. Naar verluidt ging slechts 1 procent van de medewerkers in Nederland akkoord met de loonsverlaging.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in