Overslaan en naar de inhoud gaan

'IT kan samenleving groener maken'

Met geïntegreerde beheersystemen kan IT het energiegebruik in de woon- en werkomgeving terugdringen. Zo kan energiemanagement-software verlichting en apparatuur automatisch deactiveren als die even niet nodig is. Vooral in de openbare ruimte valt grote winst te behalen door het dynamisch dimmen van verlichting.
Minder vanzelfsprekend op kantoor werken zou het aantal gereden kilometers en de filelengtes flink kunnen helpen terugdringen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock


Al met al zou door gericht gebruik van IT in de bebouwde omgeving tussen nu en 2030 bijna 120 PetaJoule kunnen worden bespaard. Dat komt neer op een toerekenbare energiebesparing van 2,3 miljard euro.

Kansen binnen de energiesector

Het rapport signaleert ook kansen in de energiesector zelf. IT kan het elektriciteitsnet slimmer maken door real time monitoring en het beschikbaar stellen van verbruiks- en prijsinformatie. Dat zou (opnieuw tussen nu en 2030) besparingen kunnen opleveren tot 6,7 PetaJoule, oftewel een bedrag van 45 miljoen euro. In de sector logistiek valt winst te behalen door het optimaliseren van het pakket- en containervervoer. Door containers en pakketten efficiënter te vervoeren kunnen vervoersbewegingen worden teruggebracht. De besparing betreft hier 10,25 PetaJoule (410 miljoen euro).

IT zelf kan ook duurzamer

Naast de verduurzaming van andere sectoren zijn ook de potentiële besparingen in de IT-sector zelf in kaart gebracht. Zo blijkt de IT-sector fors te kunnen besparen door de al geïnstalleerde capaciteit beter te benutten. Dat is mogelijk door onder meer gebruik te maken van virtualisatie, cloud computing, datadeduplicatie en 'thin provisioning'. Het energiemanagement in datacenters kan nog beter. Ook energiebewust ontworpen software kan een aanzienlijke bijdrage leveren.

De door Atos Consulting opgestelde Routekaart is te downloaden [PDF] van de site van ICT~Office.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in