Overslaan en naar de inhoud gaan

Clouddiensten te vaak uit de lucht voor kritische applicaties

Tot die conclusie komen onderzoekers van de International Working Group on Cloud Computing Resiliency. Deze IWGCR is in maart 2012 opgericht door twee technische universiteiten in Parijs.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De onderzoekers baseerden zich op berichten in de pers over storingen bij leveranciers van clouddiensten. Dat leidt zeker tot vertekening, merken ze zelf al direct op, omdat lang niet alle storingen de pers zullen halen. Maar zelfs op basis van wat het nieuws wel haalde, komen ze over de periode 2007 tot 2012 tot gemiddeld 10 uur downtime voor diensten als Amazons en Microsofts cloudplatformen, Googles online-applicaties, maar ook bijvoorbeeld Twitter en Facebook.

Beschikbaarheid haalt de 99,999 procent niet

De gemiddelde beschikbaarheid van clouddiensten blijft daarmee steken in de buurt van de 99,9 procent. Te weinig voor bedrijfskritische applicaties, waarvoor een minimumniveau van 99,999 procent beschikbaarheid een gebruikelijke eis is. Overigens verbergt dat gemiddelde wel dat sommige leveranciers - waaronder Amazon en Microsoft - de afgelopen twee jaar betere prestaties laten zien, als nieuwsmeldingen daarvan ten minste een betrouwbare indicator zijn.

De onderzoekers zien hun studie als een eerste vingeroefening. Ze willen komen tot een nauwkeuriger rapportage van de storingen bij clouddiensten. En daarnaast willen ze de schade van die storingen in kaart brengen. Een eerste schatting is, dat de storingen 70 miljoen dollar hebben gekost. Maar daarbij hebben de onderzoekers - zoals ze zelf ook al aangeven - niet verdisconteerd, hoeveel gebruikers last hadden van de storingen; de gegevens daarover ontbreken nog.

De studie is online gepubliceerd op de site van de International Working Group on Cloud Computing Resiliency.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in