Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam wil windmolens voor groen datacentrum

Wanneer dat mogelijk is, heeft het laten werken van datacentra op vernieuwbare energie de voorkeur. Windenergie is daarbij een zeer goede kandidaat, maar vaak blijkt dat de beschikbare energie al is toegewezen aan andere gebruikers. De gemeente Amsterdam wil wel in die leemte voorzien. Wethouder Maarten van Poelgeest verklaarde dat gisteren op een studiebijeenkomst van het consortium Amsterdam Green IT. Wat hem betreft mogen er rustig meer dan 30 windmolens worden gebouwd.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Windenergie? Okee, maar niet hier!

De meeste gemeenten in Nederland hangen het NIMBY-principe aan, het Engelse acroniem voor "Not In My Back Yard". Met andere woorden: het idee is mooi maar wij doen er niet aan mee, zet die windmolens maar bij een ander neer. "Je moet in dit land soms een lange adem hebben, wil je een groen datacentrum bouwen. Er is een woud van regeltjes en voorschriften en die maken het soms lastig. Voorbeeld: we wilden een van onze datacentra voorzien van een groene koeling met een Kyoto-wiel. Dat strandde dus op het argument dat zo'n wiel te veel lawaai maakt", zegt Marga Blom van KPN.

Slok op een borrel

De datacentra van KPN souperen behoorlijk wat energie op. Het centrum in Amsterdam alleen al consumeert net zoveel energie als 26.000 huishoudens. KPN verbruikt landelijk per jaar zo'n 2 terawattuur, waarvan de helft wordt gebruikt voor het telefoonverkeer. Er wordt wel hard gewerkt om die hoeveelheden te verminderen en waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van alternatieve energie. "Op basis van onderzoek blijkt, dat windenergie wat dit betreft de beste papieren heeft. Vandaar dat we erg blij zijn met de instelling van de gemeente Amsterdam", zegt Blom.

Proeftuin binnen de gemeente

Het Science Park in de Watergraafsmeer wordt een proeftuin voor windenergie. Op het Park moet plaats zijn voor drie windmolens. "Dat is een proef waar we heel graag aan meedoen", zegt dr. ir. Anwar Osseyran, directeur van rekencentrum SARA en Vancis. Beide bedrijven zijn gevestigd op het Science Park.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in